Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ni danas ne mogu legalizirati kuće koje im je država prije 15 godina izgradila

Autor: Suzana Bandić

31.12.2012. 23:00
Ni danas ne mogu legalizirati kuće koje im je država prije 15 godina izgradila

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Nedostaci su evidentirani na obiteljskoj kući Zorke Breulj te će biti otklonjeni u siječnju 2013. godine. Na zahtjev i inzistiranje korisnika obnove Željka Vrkića izvedeni su radovi na krovnoj konstrukciji različito od projektiranog pri čemu su naknadno utvrđeni nedostaci, koje je izvoditelj radova prihvatio popraviti u siječnju 2013. godine – Ljubica Vuko


Punih 15 godina prošlo je otkako je u Kruševu izgrađeno potpuno novo naselje Vrkići-Brajnovići, no vlasnici pojedinih kuća ni do danas nisu uspjeli legalizirati svoje građevine.
Jedan od takvih slučajeva je i Željka Vrkića koji je s obitelji još uvijek u prognaništvu budući da mu kuća nije obnovljena i osposobljena za useljenje i život. Vrkić kaže kako je danas, jednako kao i 1997. godine kada je prvi put izvršen tehnički prijem naselja, glavni problem loša izvedba radova, ali i spora i kruta administracija koja nema sluha za probleme mještana.
Zbog loših radova “zapela” legalizacija
– Zbog toga što mi je izvođač radova loše napravio krov pa je na jednom dijelu izbila vlaga prije nego su radovi dovršeni, ja ne mogu dobiti potvrdu o okončanju obnove, a bez nje ne mogu zatražiti priključak struje i vode niti kuću legalizirati – kaže Vrkić pokazujući tragove vlage pod krovištem nad dijelom stubišta koje vodi na kat kuće u izgradnji.
On se, kaže, s izvođačem radova dogovorio oko nekih preinaka. Dogovorili su se, kaže, da će mu oni napraviti dio radova, do iznosa predviđenog projektom, a da će on sam financirati ostatak. No radovi nisu izvedeni kako treba, a on nije dobio na uvid troškovnik niti je primopredaja obavljena. Njegov slučaj, međutim, tek je jedan od nekoliko u ovom naselju za koje mještani tvrde kako je sagrađeno bez građevinske dozvole, pa da upravo zbog toga nitko od njih ne može legalizirati objekte koje im je izgradila država i to čak i nakon što su neki od njih nalogom tadašnjeg Ministarstva obnove bili svrstani na liste prioriteta.
Vidjevši da sve iz godine u godinu ostaje samo na obećanjima, stotinjak stanara u veljači prošle godine pokrenulo je i potpisalo peticiju za legalizaciju naselja koje je izgradila država, završetak obnove i stambenog zbrinjavanja ali se ni deset mjeseci kasnije nije ništa dogodilo.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU