Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Klimavi balkoni prijete prolaznicima u Foši

31.12.2013. 23:00
Klimavi balkoni prijete prolaznicima u Foši


Najljepša zadarska lučica Foša jedno je od omiljenih mjesta šetača i zaljubljenika u Zadar, ali u posljednje vrijeme doima se sve manje sigurnom. Prošlog ljeta je uslijed strujnog udara na podnoj rasvjeti u Foši život izgubila labradorica Kira, a njezina vlasnica Maja Berber bila je lakše ozlijeđena. Kako doznajemo iz gradske uprave, još se čeka dogovor s konzervatorima kako bi se utvrdilo na koji način će se riješiti pitanje rasvjete. Od onda je Foša u mraku, tako da struja više nije prijetnja, ali oronuli ruzinavi balkoni na bedemu koji gledaju na Fošu mnogima ulijevaju strah ili su barem trn u oku.
Projekt napravljen, ali…
Susreli smo tamo jedan bračni par umirovljenika koji često šetaju kroz Fošu.
– Gledamo te balkone dobrih 25 godina. Trebalo bi s njima nešto napraviti, nekako ih učvrstiti. Nije nam baš svejedno kad prolazimo ispod njih, ali riskiramo. Godinama smo čekali da nam agave koje su bile na bedemu padnu na glavu da dobijemo nekakvu odštetu, ali više ih nema, kažu kroz smijeh.
Ali nikome ne bi bilo smiješno da komad balkona zaista nekome padne na glavu, a kako kaže Dražen Grgurović koji se ovim pitanjem bavio kad je bio dogradonačelnik, odgovornost bi bila na vlasnicima stanova kojima pripadaju balkoni.
– Grad nije vlasnik i ne bi bio odgovoran, ali prvenstveno zbog sigurnosti građana, a i same estetike Foše, nismo mogli sjediti skrštenih ruku. Po mišljenju konzervatora, balkone bi trebalo ukloniti. Razgovarali smo više puta s vlasnicima stanova i nisu htjeli pristati da se balkoni uklone, ako se ne uredi i pročelje bedema. Na kraju smo napravili kompromis i pristali i na to. Projekt je vodio inženjer Ruđer Bošković.
Za Fošu se nema novca
Prema troškovniku, uklanjanje balkona i sanacija pročelja bi stajala oko 350 tisuća kuna, ali zbog nedostatka financijskih sredstava sve je ostalo na tome, kaže Grgurović.
Kako kaže, također bivši dogradonačelnik, a aktualni pročelnik Ureda za graditeljstvo Grada Zadra, Darko Kasap, u proračunu za sljedeću godinu nisu predviđena sredstva za sanaciju balkona u Foši.
– Po pitanju sigurnosti, ali i estetski i vizualno, sanacija balkona u Foši zaslužuje našu pozornost i, ako bude prostora, u rebalansu proračuna će se razmišljati o tome. S obzirom da je to sam po sebi mali projekt, ne možemo ga samog kandidirati na neki od fondova, ali mogao bi se uklopiti u neki veći projekt koji bi se odnosio na uređenje povijesne jezgre Zadra, kaže Kasap.