Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski taksisti moći će obrt ostaviti u nasljedstvo!

31.12.2016. 23:00
Zadarski taksisti moći će obrt ostaviti u nasljedstvo!


Dozvola autotaksi prijevoznika fizičke osobe obrtnika može se prenijeti na njegovog bračnog druga i krvne srodnike u ravnoj lozi, odnosno u slučaju smrti na njegove nasljednike, stoji u izmijenjenoj odluci uz napomenu kako je podnositelj zahtjeva za prijenos dozvole, odnosno nasljednik obrta, dužan vratiti dozvolu srodnika kojeg nasljeđuje
Gradsko vijeće Grada Zadra prihvatilo je inicijativu Ceha prijevoznika i Obrtničke komore Zadarske županije za izjednačavanje položaja obrtnika s položajem trgovačkih društava u pogledu pravnog sljedništva u postupcima izdavanja dozvola autotaksi prijevoza.
U dopisu koji potpisuje Emilijo Bajlo, predsjednik Ceha prijevoznika, stoji kako su se taksisti, odnosno vlasnici obrta za taksi prijevoz i njihove obitelji našli u nepovoljnom i diskriminirajućem položaju u odnosu na pravne osobe, odnosno vlasnike tvrtki.
Prijenos obrta
Stoga su inicijativu za izjednačavanje prava proslijedili Upravnom odjelu za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra koje je potom izradilo prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu kojom se dopušta prijenos obrta nasljeđivanjem.
Ovaj upravni odjel donio je i izmjene vezane uz način bodovanja vodeći se stupnjem ekološke prihvatljivosti električnih vozila i hibrida.
– Dozvola autotaksi prijevoznika fizičke osobe obrtnika može se prenijeti na njegovog bračnog druga i krvne srodnike u ravnoj lozi, odnosno u slučaju smrti na njegove nasljednike. Pravni sljednik autotaksi prijevoznika dužan je zahtjev za prijenos dozvole podnijeti Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Zadra u roku od 90 dana od dana pravomoćnosti rješenja nadležnog tijela o upisu prijenosa obrta i nastavka vođenja obrta u Obrtni registar, stoji u izmijenjenoj odluci uz napomenu kako je podnositelj zahtjeva za prijenos dozvole, odnosno nasljednik obrta, dužan vratiti dozvolu srodnika kojeg nasljeđuje kako bi dobio novu dozvolu na rok na koji je prethodno bila izdana srodniku.
Što se tiče sustava bodovanja, novost je u tome što će se ubuduće hibridno vozilo bodovati s pet bodova, a ono na elektični pogon sa sedam bodova.
Stati na kraj Uberu
Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra, ujedno je prihvatio i inicijativu koju je u ime zadarskih taksista na sjednici Vijeća postavio gradski vijećnik Vedran Uranija, inače pravni zastupnik u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), da se već u ovim prvim danima siječnja 2017. godine održi sastanak između predstavika taksista, sindikata i relevantnih osoba u Gradu zbog niza problema s kojima se zadarski taksisti susreću počevši od rada na crno, nelojalne konkurencije iz Ubera i slično. Pročelnik Katić istaknuo je kako Grad nije u mogućnosti ispuniti sve zahtjeve taksista, no da će učiniti sve što je u njihovoj moći da što prije riješe probleme oko kojih mogu pomoći. Tako je, primjerice, istaknuo kako je upravni odjel na čijem je čelu promtno reagirao na pritužbe o radu na crno i o tome upozorio nadležne institucije.
– Obavijestili smo PU zadarsku i Inspekciju rada o ovom problemu i dobili povrtanu informaciju kako se intenzivno bave tim problemom. Već neko vrijeme oni “češljaju” po poslovnim knjigama i obavljaju terenske kontrole, a isto tako i kažnjavaju sve prekršitelje zakona, kazao je Katić osvrćući se i na Uber.
– U Gradu Zadru im nitko nije izdao dozvolu za rad. Oni su iskoristili jednu zakonsku nedorečenost i posao obavljaju na način da tumače kako ne pružaju taksi uslugu već iznajmljuju automobil s vozačem. U tijeku je izmjena zakona koji će vrlo skoro decidirano reći što se može, a što ne i riješiti taj problem nelojalne konkurencije koja sada vlada među taksistima, najavio je Katić te zaključio kako vjeruje da će se Uberu stati na kraj već do konca siječnja 2017. Godine.