Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tužan završetak teškog tjedna

31.01.2011. 23:00
Tužan završetak teškog tjedna


Prije poraza od Pule Zadranke su do kraja sezone ostale bez Antonije Erslan koja se ozlijedila u iscrpljujućem dvoboju i porazu od Croatije nakon dva produžetka


Rezultatski gledano, košarkašice Zadra u  prošlotjednom Kup susretu s  Pulom nisu upisale težak poraz. Minus 11 (59:70) u srazu s  ekipom koja će sezonu nastaviti sudjelovanjem u Ligi za  prvaka nije razlog za uzbunu,  posebno ako se zna da su “bijelo-plave” nastupile bez Antonije Erslan – nezaobilazne  karike u uspješnom ovosezonskom nizu Zadranki. No kontekstualiziramo li ovaj dvoboj  drugačije, a ne samo osvrćući  se na koš razliku, doći ćemo i  do drugačijih pokazatelja – zloslutnih koji su na Višnjik stigli u  najgorem mogućem trenutku.  Liga za ostanak, naime, praktički je već počela, a iako su do  kraja prve faze natjecanja ostala još dva kola, Zadranke će u  njima morati potražiti način za  podebljavanje bodovnog konta. Pet pobjeda na ljestvici A-1  lige izgleda sasvim solidno, no  problem leži u činjenici da će,  izostanu li uspjesi u dvobojima  s Agramom i Splitom, u Ligu za  ostanak prenijeti samo tri. A to  je (pre)malo i ne ulijeva preveliku nadu sastavu koji bi se  tako našao na novom, teškom  početku.
Stoga, žele li šestu uzastopnu A-1 sezonu, Zadranke bi se  trebale što prije trgnuti. Već  smo konstatirali da poraz od  Pule nije bio visok, ali ne i da  Istranke nisu bile uvjerljivije  tijekom cijelog susreta. Unatoč  izostanku Antonije Erslan, za  domaće je u subotu nastupilo  10 igračica čija je izvedba  uglavnom bila ispod ovosezonskog prosjeka. Izuzetak su Josipa Sesar i Lucija Perica, jedine s dvoznamenkastim brojem ubačaja, no potonja je za  svojih 18 koševa potrošila 19  lopti. Ovaj put izostao je i skok  – segment igre u kojem je Pula  bila gotovo dvostruko nadmoćnija. Neosporno je da je 50  naspram 27 uhvaćenih lopti  dobrim dijelom produkt gostujuće nadmoći u visini, no s  druge strane, “bijelo-plave” su  nebrojeno puta pokazale da  nedostatak centimetara znaju  kompenzirati sjajnim postavljanjem i golemom željom. U  osmini finala Kupa raspolagale  su samo željom, ali i ona nije  bila na dosadašnjoj razini. Utopila se u demoralizirajućem  tjednu u kojem su Zadranke do  kraja sezone ostale bez svoje  kapetanice i jedne od najboljih  igračica, odnosno u iscrpljujućem dvoboju i porazu od  Croatije nakon dva produžetka.
Očit je tako bio “psihički  pad” o kojem je trenerica Zadra Marija Mazija govorila u  najavi utakmice. Bio je ishodište problema u prošlotjednom nastupu, dok će u nastavku Prvenstva njegov izostanak/ostanak također igrati  veliku ulogu. Košarkašice Zadra sada imaju samo dva izbora: žaliti se i proklinjati sudbinu zbog ozljede Erslan i zbog  sličnosti s prošlom sezonom  kada su pred Ligu za ostanak  ostale bez Ine Marin (otišla u  Gospić), ili pak uzeti stvari u  svoje ruke i izboriti se za svoje  mjesto pod prvoligaškim suncem. Poučeni iskustvima iz prijašnjih godina, vjerujemo da će  se odlučiti za ovo drugo.
 


U Kupu do četvrtfinala




Od 2006. do 2008. Zadar je  tri sezone igrao u četvrtfinalu  Kupa Ružice Meglaj Rimac.  Redom su u borbi za odlazak  na završni turnir Zadranke  zaustavljali Studenac Omiš,  Gospić i Šibenik. Potom je  2009. Zadar u osmini finala  ispao od Omišanki, a lani su u  četvrtfinalu na Višnjiku slavile  Gospićanke.