Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Unatoč katastrofi na Kornatu, kanader poslan u zaleđe Vodica

31.01.2011. 23:00
Unatoč katastrofi na Kornatu,  kanader poslan u zaleđe Vodica


Jučer su svjedočili vatrogasci Nenad Alviž, Ivica Perković i Šime Copić. Detaljno i iscrpno su ispričali sve čega se sjećaju tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine kada je u požaru poginulo njihovih 12 kolega. Prizori kojih se sjećaju bili su potresni do boli


Kada smo pronašli nastradale vatrogasce  prepoznali smo ih po odjeći, a  neke nismo prepoznali zbog  stanja u kojem su se nalazili.  Ostali su tamo sami, bez ikakvog osiguranja. Mi smo ih  čuvali sve do trenutka dok  nije došla “interventna”.  Tražili smo šestog vatrogasca  za kojeg nam je rečeno da je  nestao. Njega smo našli tek  ujutro. Kada smo tražili tog  šestog vatrogasca nisam znao  koga tražimo, a bio je to  Gabrijel Skočić. Njega sam  poznavao. Ležao 70 do 100  metara dalje od ostalih.
Prepoznao sam i Dina Klarića. Nisam poznavao Marka  Stančića, a sve ostale sam  poznavao bolje, a neke samo  iz viđenja – rekao je jučer na  Županijskom sudu u Zadru  Šime Copić, vatrogasac Javne  vatrogasne postrojbe iz Šibenika u nastavku suđenja  Draženu Slavici (44) koji je  optužen zbog kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza  2007. godine život izgubilo 12  vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. On je bio u  skupini gasitelja koji su se  prvi iskrcali na Kornat.
O samom zapovjedniku  Draženu Slavici, svjedok Copić je rekao kako je njegov  odnos prema vatrogascima  bio jako loš.
– Njemu nisu bili važni ljudi. Doživljavao sam ga kao  vrlo ambicioznu osobu, ali  osobu koja svoju energiju usmjerava samo na vlastitu promociju. Nije dozvoljavao  ničija suprotstavljanja – između ostalog je dodao Šime  Copić.
Na pitanje Slavičinog odvjetnika što su radili kada su  stigli na požarište, Copić je  pojasnio da su, kada su se  iskrcali iz helikoptera, čekali  uputstva za daljnje djelovanje  od zapovjednika na terenu, a  to je bio pokojni Dino Klarić.
Prije njega je svjedočio Ivica Perković (27) iz DVD-a  Zablaće, koji je prvi zajedno s  Joškim Klarićem, ocem poginulog Dina pronašao stradale vatrogasce.
Osjetio se miris  izgorenih tijela
– Krenuli smo prema uvali  Šipnata jer su nam javili da se  tamo nalaze ostali vatrogasci.  Joško je pokušavao uspostaviti vezu s Dinom. Hodali  smo više od sata prema tom  mjestu, a kada smo stigli oni  su svi zapomagali i tražili  vodu. Nisam osjetio miris  benzina, nego miris izgorenih  tijela. Oko njih je bila razbacana oprema. Dok smo im  pružali pomoć jedan od  mlađih vatrogasaca koji je  teško disao i bio bez odjeće,  preminuo je. Nisam ga prepoznao. Mislim da se radilo o  mlađem vatrogascu. Ne znam  je li bio evakuiran helikopterom – pričao je Ivica Perković. Na pitanje Čede Prodanovića, odvjetnika Dražena  Slavice tko je zapovijedao akcijom na Kornatu rekao je  Dino i Joško Klarić.
Nenad Alviž (44) iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe, koji se na dan tragedije  iskrcao s drugom skupinom  vatrogasaca u drugu uvalu i  gasio požar na Kornatu, rekao je kako su pilot i kopilot  odlučili gdje će se prva grupa  vatrogasaca iskrcati. Naglasio  je kako se nisu mogli iskrcati  gdje je htio zapovjednik Dino  Klarić jer to nije bilo moguće  zbog konfiguracije terena.
– Krenuli smo pješke prema  kućama. Nedugo nakon toga  je došao kanader, bacio  možda desetak “bombi” i  otišao.
– Ja i još jedan kolega  krenuli smo na južnu stranu  otoka pomoći mještanima gasiti, jer je tamo još uvijek  malo gorilo. Dok smo još  uvijek bili tu, čuli smo vijest  da su kolege “upale” u vatru.  Pokušali smo stupiti u kontakt s bilo kim od njih, ali  nismo uspjeli. Oko 16 sati  nazvao me dežurni iz našeg  Operativnog centra. Raspitivao se o našoj poziciji, ali  nam ništa nije rekao o stradalim kolegama. Oko 21, 22  sata saznali smo za tragediju.  Policijskim brodom smo otišli  do uvale Šipnata. Bila je noć.  Ništa se nije vidjelo, pa smo ih  tražili svjetiljkama zajedno s  vojnim specijalcima koji su u  međuvremenu stigli na otok –  svjedočio je Alviž. 
Pojasnio je kako su na otok  došle dvije skupine vojnika, a  u jednoj ih je bilo 20-ak, a u  drugoj 30-ak iz Delnica. Oko  23 sata vojnici i Alviž su došli  do mrtvih vatrogasaca.
Tijela ostavljena bez  nadzora
– Rekli su nam da je nestao  jedan vatrogasac, pa smo ga  otišli tražiti uz brdo sa svjetiljkama. Kada smo našli prvo  truplo mislili smo da je to  vatrogasac koji je nestao, a  onda smo vidjeli drugo, treće  i četvrto mrtvo tijelo. Nije  nam bilo jasno što se događa  jer smo mislili da su sva trupla  odvezli do 23 sata – rekao je  naglasivši kako mu je bilo  čudno da su tijela stradalih  kolega ostala tako bez nadzora te da je mislio da je  tamo ostala barem policija te  da mu nije poznato da su  tijela poginulih vatrogasaca  micana od strane bilo koga.
Alviž je još posvjedočio i  kako je na Kornatu požar oko  13 sati gasio i kanader. Dodao  je i kako je čuo da je njegov  kolega komunicirao s pilotom, a pilot mu je odgovorio  kako je stanje na Kornatu  katastrofalno, ali da su mu  naredili kako mora ići gasiti  požar u zaleđu Vodica.  Međutim, svjedok Alviž je  naglasio kako mu nije poznato tko je pilotu dao takvu  zapovjed.
Što se tiče Dražena Slavice,  i on je rekao kako njegov  odnos prema vatrogascima  “nije bio baš bajan”.
– Nije uvažavao tuđa  mišljenja i znao je reći: “Nisi ti  tu da misliš, nego da radiš!” –  dio je svjedočkog iskaza Nenada Alviža koji je trajao više  od sat i pol.
Suđenje se nastavlja i danas  saslušanjem novih svjedoka.