Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog ubojstva bratove udovice četiri godine i dva mjeseca zatvora

31.01.2012. 23:00
Zbog ubojstva bratove udovice četiri godine i dva mjeseca zatvora


– Za ubojstvo je minimalna zatvorska kazna pet, a maksimalna 15 godina zatvora. Primijenili smo institut ublažavanja kazne jer je optuženik bio smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja kaznenog djela i osim toga u cijelosti je sve priznao – pojasnio je sudac Boris Babić
Žao mi je, teško mi je…. nije prestajao ponavljati više sebi u bradu, 71-godišnji Sukošanac Vjekoslav Grginović koji je jučer na Županijskom sudu u Zadru osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog brutalnog ubojstva bratove udovice Zorke Zečević.
Ubojstvo je počinio u bratovoj obiteljskoj kući u Sukošanu zbog svađe oko kuće, a zločin je počinio prošle godine nakon što se vratio iz procesije na blagdan Cvjetnice.
Bile su potrebne samo dvije rasprave da Sudsko vijeće kojim je predsjedao Boris Babić, vremešnog Grginovića proglasi krivim jer je on ubojstvo priznao i čak opisao kako je nesretnu ženu iscipelario do smrti nanijevši joj brojne ozljede i slomivši joj lubanju, što je imalo za posljedicu nagnječenje mozga s fatalnim posljedicama, a sve je to, kako je rekao, učinio u “cipelama s ravnim đonom i pijan”.
Nakon što ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim i izreklo mu zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma uz obavezno liječenje od ovisnosti alkoholom, sudac Babić je presudu kratko obrazložio pojasnivši razloge zbog kojih je Grginoviću izrečena blaža kazneno-pravna sankcija.
– Za ubojstvo je minimalna zatvorska kazna pet, a maksimalna 15 godina zatvora. Primijenili smo institut ublažavanja kazne jer je optuženik bio smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja kaznenog djela i osim toga u cijelosti je sve priznao. U otežavajuće okolnosti Sudsko vijeće nije moglo zanemariti činjenicu da je ubojstvo počinjeno na brutalan i bešćutan način vođeno niskim pobudama i motivima – obrazložio je sudac Babić.
Prije izricanja presude održani su završni govori optužbe i obrane te je dr. Vera Klarić, stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke, pojasnila Sudskom vijeću svoj nalaz i mišljenje o Vjekoslavu Grginoviću naglasivši kako je on dugogodišnji alkoholičar koji je ubojstvo počinio u pijanom stanju. Vještakinja je pojasnila da je bio smanjeno ubrojiv te da je kod njega prisutno oštećenje kognitivnih funkcija koje podrazumijeva smanjenu sposobnost shvaćanja, razumijevanja, računanja – što je posljedica alkoholizma.
Njegova obitelj – supruga, sin i nevjesta su prije toga posvjedočili kako Vjekoslav Grginović od tragičnog događaja više ne pije i redovito uzima lijekove.
On je sam ponovio da se smatra krivim i kako se sve zbog svega duboko kaje.
– To me proganja, nikad mira nemam – ponovio je ovaj umirovljenik koji je će pravomoćnost presude čekati na slobodi.


Optužnica zadarskog tužiteljstva


Grginović se naime, optužnicom teretio da je 14. travnja prošle godine oko 11 sati u Sukošanu došao pred ulazna vrata obiteljske kuće svog pokojnog brata Kasijana te zatražio od njegove nevjenčane supruge Zorke Zečević da mu otvori vrata. Kako mu ona nije htjela otvoriti, on ih je nasilno otvorio s dva udarca nogom te napao nesretnu ženu snažno je udarivši nekoliko puta nogom u vrat i glavu, a kako je kasnije utvrđeno obdukcijom obavljenom na Odjelu patologije zadarske Opće bolnice, žena je umrla uslijed prijeloma baze lubanje s nagnječenjem mozga.




Dio obrane optuženog Grginovića:


– Pokucao sam na vrata kuće u kojoj je bila Zorka. Čuo sam je kako viče da će zvati policiju. Prvi put sam udario nogom u vrata, ali nisu se otvorila. Drugi put sam uspio i odbacio sam Zorku unatrag. Ležeći na podu ponovila mi je kako će zvati policiju, a ja sam je udario dva, tri puta nogom po vratu. Onda sam zastao, a kako ona više ništa nije govorila, otišao sam i vratio se doma – ispričao je u svojoj obrani Grginović. Kada je došao kući, presvukao se i popio pivo. Uzeo je i nož jer je, kako je rekao, razmišljao da se ubije. Pobjegao je u obližnju šumu gdje su ga nakon nekoliko sati pronašli sin i nevjesta te pozvali policiju.