Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tkalački stan u predvorju škole u Noći muzeja (FOTOGALERIJA)

31.01.2014. 23:00
Tkalački stan u predvorju škole u Noći muzeja (FOTOGALERIJA)


Etnografska zbirka, živi tkalački stan, vez kraj ognjišta, lepoglavska čipka, šokačka narodna nošnja, izložba fotografija, radionica tkanja, samo je dio programa koji je u sklopu Noći muzeja ponudila Osnovna škola Zadarski otoci na Bilom brigu.
– Drugu godinu zaredom, u suradnji s Narodnim muzejom, otvaramo vrata naše škole kako bismo predstavili po svemu jedinstveni projekt u našoj zemlji Muzej u školi, ove godine obogaćen i kulturno-umjetničkim programom nedavno osnovanog KUD-a Sv. Donat iz Zadra u kojemu prva folklorna iskustva stječe i 15 naših učenika u grupi nazvanoj Donatići, govori ravnatelj škole Davor Barić koji je pola sata prije službenog otvaranja već dočekivao prve goste.
U projekt Muzej u školi uključeno je nekoliko nastavnika i učenika iz gotovo svih razreda, a zbirka koja se stalno nadopunjuje svjedoči o bogatoj tradicijskoj baštini zadarskoga kraja.
Dok je većina posjetitelja razgledavala tkalačke stanove i etnografsku zbirku, na drugom kraju predvorja gospođa Danica Smolić Ročak iz Debeljaka djevojčicama iz petog razreda pokazivala je kako se radi četverokuka, uz glazbenu pratnju diplara Mile Nimca. Sve to, kako nam je objasnila nastavnica i voditeljica Muzeja u školi Anamarija Botica Miljanović, plod je dugogodišnje suradnje škole i Narodnog muzeja koji je objedinjen u projektu „Baština i kultura mira”.