Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umro je Bere Guša

31.01.2017. 23:00
Umro je Bere Guša


Jučer nas je zauvijek napustio. Umro je dragi čovjek, naš sugrađanin Bere Guša, jedan od najpoznatijih osobenjaka, oriđinala Donatova grada.
 Kao hommage, prenosimo dio onoga što je o njemu prošle godine, u svojoj knjizi Priče podsjetnice, napisao Drago Marić:
“Prije 30 godina (kaže da se tada počeo tako ponašati) Bere je bio gradska atrakcija, a danas je to samo za došljake i turiste jer ga svi Zadrani dobro znaju. Kad bi gradom prolazio svi bi se za njim okretali, zastajali, smijali se, komentirali jer Bere je doista poseban. Berina je 30-godišnja navika ili potreba, da se ljeti, i to cijeloga ljeta, oblači u zimsku bundu, nosi duge mudante ispod dugih hlača i u teškim cipelama debele čarape. Zimi ide u kratkim hlačama i košulji kratkih rukava, bez čarapa i u natikačama. Kaže, hladno mu nije, a i vidi se da je tako, jer nije se niti naježio.
Što se to u našemu Beri dogodilo?  Prošlog ljeta naletio sam tako na Beru u njegovoj tradicionalnoj ljetnoj odjeći i iskoristio zgodu za kratki razgovor.
– Cijeli sam život u Zadru, a punih 35 godina nitko me ni za što nije obadivao. A ja uvijek imam što reći. Nema veze što imam samo osam razreda, znam je toga puno. Tako sam odlučio jednoga dana kako moram nešto posebno poduzeti da bi me ljudi počeli primjećivati i iz znatiželje sa mnom razgovarati. I zamijenio sam ljeto i zimu.
Tako Bere o svom fenomenu… Rekao sam mu kako ću napisati jednu crticu o njemu i uvrstiti je u novu knjigu. Bio je vrlo zadovoljan i nasmijao se, a to je prvi put da sam ga vidio kako se smije. Naš neobični Bere…”.