Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Godišnji susret ministranata osmaša

Autor: Ines Grbić

28.02.2010. 23:00
Godišnji susret ministranata osmaša


Trodnevni godišnji susret učenika osmih razreda iz zadarske nadbiskupije u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru završen je u nedjelju 28. veljače.
U duhovno rekreativnom programu četrdeset osmaša provelo je zajedništvo sa sjemeništarcima u vremenu odlučivanja o svom životnom pozivu pred odabirom srednjoškolskog školovanja. Sjemenište upriliči susret ministranata osmaša svake školske godine početkom drugog polugodišta, da osmašima koji razmišljaju gdje nastaviti školovanje ponude sjemenište i klasičnu gimnaziju ako osjećaju duhovni poziv. Ti su osmaši prošli i vikend susrete kao šestaši i sedmaši koji se tijekom godine održavaju u sjemeništu. Uključe se u život sjemeništa te su zajedno sudjelovali u misnim slavljima, pobožnosti križnog puta, zajedničkoj i molitvi krunice, meditaciji, pokorničkom bogoslužju i kvizu znanja.
Posjetili su znamenitosti grada, priređene su sportske igre, prezentacije o sjemeništu i gimnaziji a sjemeništarci su im svjedočili o svom putu. “Mi im ponudimo i potaknemo ih na razmišljanje, a Bog daje. Uvijek nam je drago kad nam dođu ministranti. Pitamo ih za njihova mišljenja o nama, hoće li doći, sviđa li im se naš život. Odgovori su razni. Nekima je teško ustajanje na jutarnju molitvu i misu. I do kasno navečer razgovaramo s njima, pitaju nas o životu u sjemeništu, kako smo se odlučili za taj put. Svaki sjemeništarac je nekom duktor i pazi na ministrante. Uvijek mogu doći i rado ćemo ih prihvatiti” rekao je sjemeništarac Kristijan Perković podsjetivši da su i oni bili na takvim susretima ministranata što im je bio dodatni poticaj u njihovoj odluci za svećeništvo.
Njihovom zajedništvu u subotu su se pridružili i ministranti iz župa Banjol i Mundanija s otoka Raba pod vodstvom don Božidara Volarića; njima je to druženje ministranta godišnji izlet i nagrada za marljivo služenje u župi.