Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Početak stvaranja jakog plivačkog središta

Autor: Andrija Prović

03.03.2010. 23:00
Početak stvaranja jakog plivačkog središta

Foto: Tomislav JERAK



Današnji uvjeti neusporedivi su s onima od prije. Proteklih godina zimi smo trenirali na bazenu hotela Pinija, odnosno triput tjedno putovali u Šibenik – kaže Josipa Nekić


Plivački klub Zadar nosi tradiciju dugu 60 godina, no otvaranjem zatvorenog bazena na Višnjiku, čini se da proživljava svoju novu mladost. Njihovi odlični ovogodišnji rezultati plod su kontinuiranog rada koji je stjecanjem pravih uvjeta konačno došao na naplatu. Klub baziran na radu s mladima na najboljem je putu da uz PK Jadera pozicionira Zadar na plivačku kartu Hrvatske. Da na takvo što neće trebati dugo čekati, najbolji je primjer nedavno završeno kadetsko Prvenstvo Hrvatske u Šibeniku. Laura Čizmin postala je viceprvakinja Hrvatske u disciplini 100m prsno, odnosno isplivala je jedan od najvrijednijih klupskih rezultata. Ovih dana posjetili smo plivače Zadra i razgovarali s glavnom trenericom Josipom Nekić.
Nakon završenog Kineziološkog fakulteta, s iskustvom prikupljenim u zagrebačkom PK Igra mlada se trenerica 2007. vraća u PK Zadar. O velikom interesu mladih Zadrana za plivanje Nekić kaže:
– Imamo 70 natjecatelja i preko 400 upisanih u školu plivanja. Iako vlada velik interes djece, uvijek se pronađe neki slobodan termin. Natjecatelji treniraju svakodnevno, dok škola plivanja trenira tri puta tjedno.
Posljednje B prvenstvo
Tko su uz Lauru Čizmin najveće klupske nade?
– U juniorskoj konkurenciji to su Ira Jovančević, Rebeka Škulić i Marin Stipić. U spomenutom uzrastu njih su četvero trenutačno naši najveći potencijali. Kad je riječ o kadetima, Lara i Hana Zelić, Tea Kadić, Anamaria Petani, Margarita Grašo na najboljem su putu da ostvare zapažene rezultate. Također, ne zaboravimo ni još mlađi uzrast kadeta kojeg predstavljaju Filip Petani, Bruno Torbarina, Jakov Lonić, Marko Smrkinić i cure Maja Ninčević i Karla Donadić… No, to ne znači da u prvi plan ubrzo neće doći i netko od preostalih natjecatelja.
Što je sa seniorima?
– Od ove godine natječemo se i u kategoriji seniora. Karlo Vukić nažalost nije uspio isplivati normu, no vjerujem da će se iduće sezone i to promijeniti. Trenutačno je naglasak na radu s mladima, no vjerujem da će u dogledno vrijeme zaživjeti i seniorsko plivanje koje je u Zadru do sada bilo relativna nepoznanica.
Na kojim će još natjecanjima Zadar sudjelovati ove godine?
– Domaćini smo Prvenstva Dalmacije za početnike A koje se održava 6. i 7. ožujka. Zatim slijedi seniorsko državno prvenstvo na kojem će nastupati Ira Jovančević i Laura Čizmin. One su već isplivale seniorske norme. Nakon toga kreće nova – ljetna sezona 50-metarskih bazena kada ćemo treninge i natjecanja kombinirati na Višnjiku te na bazenu na Kolovarama. Ne zaboravimo ni naše posljednje B prvenstvo koje planiramo organizirati u travnju. Budući da prijelazno razdoblje iz A u B prvenstvo traje dvije godine, bila nam je želja organizirati i natjecanje ovog tipa.
U najjačoj konkurenciji
Nakon godina nastupanja na Kolovarama i brojnih B prvenstava, konačno je riješeno pitanje zatvorenog bazena. Zadar je u konkurenciji klubova s otvorenim bazenima redovito zauzimao prva mjesta, no sada ima i predispozicije za napredak u višem rangu.
– Novi nam bazen znači mnogo. Današnji uvjeti neusporedivi su s onima od prije. Proteklih godina zimi smo trenirali na bazenu hotela Pinija, odnosno triput tjedno putovali u Šibenik. Pritom bi za sat treninga izgubili ukupno četiri. Sada uz vrhunske uvjete na bazenu imamo i prostor za “suhe” treninge, također na Višnjiku. U samo godinu dana naši su plivači pokazali ogroman napredak. Dokaz tomu je i kadetsko PH. Laura Čizmin lani je bila 13., dok je ove godine osvojila srebrenu medalju i čak 570 bodova HPS-a.
Vidite li “sutra” Zadar kao veliki plivački centar?
– Definitivno. Pritom su naša djeca i njihov potencijal najbolji preduvjet za to. Uz njih i nove uvjete, napomenula bih kvalitetan rad trenera te podršku uprave i roditelja plivača. No, djeca predstavljaju najznačajniji faktor.


 LUCIJA MIJOLOVIĆ NESLUŽBENA SVJETSKA REKORDERKA




Plivački klub Zadar radi i s djecom s posebnim potrebama, a najbolji je primjer Lucija Mijolović koja iz natjecanja u natjecanje prikuplja sve veći broj zlatnih odličja. Lucija je ljeto na bazenu Kolovare postavila neslužbeni svjetski rekord u disciplini 50 metara slobodno za osobe s Down sindromom. Ona je 50 metara otplivala za 52,40 sekundi, što je za oko dvije sekunde bolje od svjetskog rekorda u ovoj kategoriji.
– Lucija je začetnica takvog načina rada. Prije nego što smo započeli eksperimentalni program, ona je već bila aktivan član kluba. S nama trenira već četiri godine, a kroz njen primjer vidjeli smo da djeca s posebnim potrebama mogu jako puno postići. Na prošlom državnom natjecanju Lucija je osvojila pet medalja, od čega su četiri zlatne i jedna srebrna. Uvjerena sam da je čeka još blistavija budućnost.


 ČIZMIN SREBRNA NA KADETSKOM PH


Laura Čizmin, jedna od najvećih nada PK Zadar, u Šibeniku se okitila državnim srebrom na kadetskom PH.
– Žao mi je zbog diskvalifikacije na dvjesto metara prsno, no ipak sam zadovoljna sa srebrom na kraćoj dionici, kao i osobnim rekordima ostvarenim na juniorskom PH u Rijeci – kaže kadetska viceprvakinja Hrvatske koja se plivanjem bavi od svoje pete godine. Uz prvo odličje s državnog prvenstva za Zadar nakon 18 godina, Laura je i vlasnik brojnih medalja osvojenih na regionalnim natjecanjima. Na juniorskom Prvenstvu Hrvatske u Rijeci, mlada je plivačica s vremenom 2:45,51 za pet sekundi popravila osobni rekord na 200m prsno; a isto je napravila i na 100 m prsno kada je za 1,5 sekundu popravila vrijeme s kojim se u Šibeniku okitila kadetskim srebrom.


 TRENERSKE KADAR


Josipa Nekić – glavni trener i trener kadeta, mlađih juniora, juniora i seniora.
Željko Olujić – druga ekipa juniora, kadeti(ulazno godište) i početnici A.
Ante Miočić – početnici B i škola plivanja.
Treneri škole plivanja: Branko Perinčić, Marijana Ikić, Petra Lovrinov, Ivan Dunić, Ivan Grgurović, Edo Nimac, Toni Kostić.