Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Udžbenici se više neće bacati u smeće

Autor: Katina Vrsaljko

28.02.2010. 23:00
Udžbenici se više neće bacati u smeće

Foto: Andrej PEROVIĆ



Do sad se država ponašala kao pijani bogataš pa se utrošila gomila novca za besplatne udžbenike, a knjige, korištene samo jednu godinu, bacale su se u smeće. Dobro je što će sad trajati barem četiri godine i što će se u jednoj školi koristiti ista knjiga za isti predmet uz dopunska sredstva istog autora, to jest istog nakladnika, kazao je Bilan


Novi Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, koji je Hrvatski sabor izglasao u petak, naišao je na odobrenje većine nastavnika i roditelja pa tako i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
Po novom Zakonu, udžbenici će vrijediti najmanje četiri godine, ministar će određivati najvišu cijenu pojedinog udžbenika, a u jednoj školi paralelni razredi će isti predmet učiti iz iste knjige. Koja će to knjiga biti, birat će nastavnici uz neobavezujuće mišljenje roditelja.
Po najavama ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, školska torba će biti lakša i u nju će se uvesti red. Osim toga, novi Zakon zabranjuje donacije nakladnika čime se smanjuje mogućnost korupcije pri odabiru udžbenika, to jest nakladnika.
Udžbenike će birati struka
U prijašnjem Prijedlogu zakona postojala je mogućnost da roditelji daju konačno odobrenje za udžbenik koji će se koristiti najmanje četiri godine, no protiv toga se, između ostalih, pobunio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.
Kako kaže Jere Bilan, županijski povjerenik tog sindikata, njihovi napori su urodili plodom.
– Ministarstvo je odustalo od nelogične odredbe da zadnju riječ u izboru udžbenika imaju roditelji pa je sad mišljenje roditelja neobavezujuće. Na taj način je sačuvana autonomija struke u izboru udžbenika, rekao je Bilan.
Pozdravlja i odredbu o najmanje četverogodišnjem trajanju odabranog udžbenika.
– Do sad se država ponašala kao pijani bogataš pa se utrošila gomila novca za besplatne udžbenike, a knjige, korištene samo jednu godinu, bacale su se u smeće. Dobro je što će sad trajati barem četiri godine i što će se u jednoj školi koristiti ista knjiga za isti predmet uz dopunska sredstva istog autora, to jest istog nakladnika, kazao je Bilan.
Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, kaže da novi Zakon može komentirati samo načelno, s obzirom da još nije objavljen u Narodnim novinama.
– Što se tiče obrazovnih predmeta, dobro je što će vrijediti najmanje četiri godine, no za strukovne predmete je to nemoguće. Primjerice, automobilska industrija, elektronika, informatika, razvijaju se strelovitom brzinom i moraju se mijenjati češće, istaknuo je Tomčić i dodao da je pri odabiru udžbenika kompetentnost roditelja upitna te da bi svi trebali imati više povjerenja u učitelje jer oni uvijek rade za dobrobit učenika.
Da bi trajanje udžbenika iz strukovnih predmeta možda trebalo biti fleksibilnije, slaže se i Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
Zabranjene donacije nakladnika
– Znanstvena otkrića u informatici, kemiji ili biologiji su učestalija nego, primjerice, u likovnoj i glazbenoj umjetnosti. Dobro je što se knjige mogu nasljeđivati i što se nakon četiri godine može napraviti bolja analiza kvalitete udžbenika nego nakon jedne godine, rekao je Šimičević te dodao da je bitno da udžbenik kvalitetom, sadržajem, dizajnom, metodički i didaktički zadovoljava pedagoški standard.
Šimičević ističe da podržava svaku odluku Ministarstva koja će napraviti reda na uzburkanom tržištu školskih udžbenika, posebno u vrijeme krize kad su svake godine udžbenici sve skuplji.
Ivan Čular, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića, uz spomenute odredbe odobrava i onu koja zabranjuje donacije nakladnika.
– Skoro svaki dan dolazili bi nam različiti nakladnici nudeći razne donacije i svoje ponude. Osim što time ometaju nastavni proces i opterećuju nastavnike, neki zauzvrat očekuju da odaberemo njihove knjige. Čak su neki nudili i pogodbe što nikako ne dolazi u obzir, rekao je Čular.
Novim Zakonom je zadovoljan Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, posebno time što je izbor udžbenika prepušten struci.
– Dobro je i što će biti ista knjiga za jedan predmet, samo će možda biti teško odabrati knjigu s obzirom da ima više nastavnika iz jednog predmeta, no dogovorit će se, rekao je Marin.