Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pljačkali su naoružani, maskirani u crno i prekriveni bijelim plahtama

29.02.2012. 23:00
Pljačkali su naoružani, maskirani u crno i prekriveni bijelim plahtama


Ante Batur i Roko Kero terete se za oružanu pljačku automat kluba na Stanovima, ali i za oružanu pljačku obiteljske kuće u Biogradu kada su vlasnici stavili pod vrat kuhinjski nož i vilicu za roštilj, a jedan od njih počeo ju je stezati oko vrata žicom punjača za mobitel


Ante Batur (31) i Roko Kero (24) bivši zaštitari i kick-boksači te Neven Marušić (32) u ulozi pomagača, sjeli su jučer na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru zbog oružanih razbojstava, a u povodu optužnice koja im je stavljena na teret, izjasnili su se kako se ne osjećaju krivima.
Batur i Kero se terete da su 15. ožujka prošle godine usred noći došli do obiteljske kuće Krystyne B. u Biogradu te odjeveni u tamnu odjeću s “fantomkama” na glavi i rukavicama, provalili kroz balkonska vrata u dnevni boravak u kojem je ona još gledala televiziju.
Stavili su joj pod vrat kuhinjski nož i vilicu za roštilj te zatražili novac prijeteći joj da će je zaklati, izbosti i utopiti ako im ne kaže gdje drži novac.
Jedan od njih počeo ju je stezati oko vrata žicom punjača za mobitel. Potom su počeli pretraživati kuću i garažu i ukrali joj veću količinu zlatnog nakita i 120 eura, a sve skupa u vrijednosti od oko deset tisuća kuna. Nesretnu su ženu ostavili zaključanu u spavaćoj sobi i pobjegli.
No, to nije bilo sve. Naime, dva mjeseca kasnije tijekom noći došli su do automat kluba “Interigre” kod nogometnog stadiona na Stanovima, no ovaj put bili su “maskirani” bijelim plahtama preko glave i tijela s prorezima za oči. Na glavi su imali kape te uz prijetnju puškom koju je imao Kero, dok je Batur imao pištolj, prisilili su goste kluba da ostanu na svojim mjestima, a Batur je ušao u prostor blagajne te “kopajući” po ladicama pronašao i uzeo oko 45 tisuća kuna. Kero mu je “držao stražu” usmjerivši pušku prema blagajnici, pa joj je uzeo i crni novčanik u kojem je još bilo oko šest tisuća kuna i ključ za rulet.
Neven Marušić se tereti za supočiniteljstvo jer im je pružio “skrovište” nakon pljačke automat kluba i bijega. Naime, nazvao ga je Batur sa svog mobitela i paničnim mu je glasom rekao da izađe iz kuće jer ga treba.
Marušić je izašao iz kuće, a Batur i Kero su dojurili do njega autom te ga je Batur pitao mogu li se na pola sata skloniti iza dvorišnog zida njegove kuće. Kero je u tom trenutku iza tog zida bacio pušku, a Marušić im je prema navodima optužnice “udovoljio toj molbi i otišao u kuću, očito znajući da su počinili kazneno djelo”.
Suđenje je ubrzo nakon čitanja optužnice i izjašnjavanja o krivnji i odgođeno jer je branitelj Roka Kere predložio da se iz spisa kao nezakonit, izdvoji Marušićev iskaz kojeg je on dao policiji nakon uhićenja.
Sudsko vijeće kojim predsjeda Marijan Bitanga taj je prijedlog odbilo, no njegov je branitelj najavio žalbu na to rješenje o kojem sada treba odlučiti Vrhovni sud RH.
Tek nakon te odluke, suđenje se može nastaviti.
Batur i Kero se od dana uhićenja sredinom svibnja lani, nalaze iza rešetaka zadarskog Istražnog centra, dok se Marušić brani sa slobode i bez branitelja.