Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Druga ovosezonska premijera “Istina” i nastup briljantnog pijanista Marijana Đuzela

28.02.2014. 23:00
Druga ovosezonska premijera “Istina” i nastup briljantnog pijanista Marijana Đuzela


U ožujku program čine dramska pretplata koja donosi i jednu premijeru HNK Zadar i Kazališne družine Glumci u Zagvozdu, koncertna pretplata, jazz koncert, programi izvan pretplate te gostovanja produkcija HNK Zadar u Šibeniku i Zagrebu


Druga ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta, u koprodukciji s Kazališnom družinom Glumci u Zagvozdu, crna komedija “Istina” po tekstu mladog francuskog, suvremenog pisca Floriana Zellera održat će se na kraju ovog mjeseca, i to u tri termina: 26., 27. i 28. ožujka u 20 sati u HNK-u. U predstavi koju režira Danko Ljuština igraju Vedran Mlikota, Mila Elegović, Damir Poljičak i Žana Bumber.
Uz spomenutu premijeru iz HNK Zadar najavljuju bogat program za ovaj mjesec koji će početi već u ponedjeljak, uz dramsku i koncertnu pretplatu te program izvan pretplate posljednja produkcija HNK Zadar “Gospoda Glembajevi” gostovat će 7. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.
Ovog ponedjeljka, 3. ožujka Zadarski plesni ansambl, s početkom u 18 sati, nastupit će s plesnom predstavom “Maskenbal”. Na velikoj pozornici HNK bit će predstavljene maškarane koreografije Lare Stanin, Martine Ružić, Natali Radelić i Nikoline Dolfić., a program je namijenjen djeci i mladima.
Nastavak Bersijade
Ciklus Bersa i projekt Bersijada nastavljaju se u srijedu, 5. ožujka, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 20 sati. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg predstavljanja Bersinih klavirskih djela, ove godine bit će predstavljena njegova djela za komorne sastave. Kako je Blagoje Bersa relativno rijetko skladao komornu glazbu, na ovom će koncertu biti predstavljen njegov cjelokupni opus s tog područja. Svirat će ih jedan od najreprezentativnijih hrvatskih komornih ansambala, Zagrebački klavirski trio uz dvije već afirmirane Zadranke, violinisticu Ankicu Šošu Graziani i violisticu Luciju Brnadić. Glumac Vinko Radovčić kao i prošle godine tumačit će Bersu i izvesti odabrane dijelove iz njegovog dnevnika.
Dan prije šibenskog gostovanja, 6. ožujka u 20 sati na pozornici matične kuće, odigrat će “Gospoda Glembajevi” u režiji Vinka Radovčića.
Dramska pretplata donosi nagrađenu crnu komediju Kazališta KNAP, “Grupa”, u Velikoj dvorani HNK u četvrtak 13. ožujka u 20 sati. Nova crna komedija Borivoja Radakovića, u režiji Marka Kovača, koja govori o malim besperspektivnim ljudima iz naše svakodnevice nagrađena je na 37. Danima satire u zagrebačkom Kerempuhu.
Već spomenuta Bersijada 16. ožujka s početkom u 11 sati gostovat će u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Upravo je Hrvatski glazbeni zavod načinio brojna izdanja Bersinih skladbi, ali i korespodencije i dnevnika, te bio poticaj za nastanak zadarskog projekta. U Zagrebu će se na matineji predstaviti prošlogodišnji projekt – klavirska djela u izvedbi nastavnika i učenika GŠ Blagoje Bersa Zadar, pijanista Srđana Čaldarovića i naratora Vinka Radovčića.
Koncert najveće nade hrvatskog pijanizma
18.ožujka s početkom u 20 sati posjetitelji u HNK-u Zadar njihat će se u ritmu gipsy swinga. Iz Italije stižu vrsni jazz glazbenici okupljeni u sastav Maurizio Geri Swingtet. Ansambl čine Maurizio Geri, vokal, gitara, Luca Giovacchini, gitara, Michele Marini, klarinet, Giacomo Tosti, harmonika i Nicola Vernuccio, kontrabas.
Izvan dramskog programa Kazališna udruga Igrajmo se u četvrtak 20. ožujka s početkom u 20 sati izvest će predstavu “Revolucija” u režiji Lucije Bajlo, koja je namijenjena djeci i mladima.
Ožujak završava koncertom najveće nade hrvatskog pijanizma danas, mladog Imoćanina Marijana Đuzela. U Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupit će u ponedjeljak 31. ožujka. Koncert studenta zagrebačkog i bečkog Sveučilišta koji je 2013. u konkurenciji 259 pijanista odabran među trideset pet na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven i time ostvario pravo održavanja recitala u Dvorani Brahms bečkog Musikvereina, započet će u 20 sati.