Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Fizičari” odmjerili znanja

28.02.2014. 23:00
“Fizičari” odmjerili znanja


One koji su izvrsni trebalo bi pratiti kroz određene stipendije ili neke druge načine da im se omogući da studiraju i svoj životni put nađu tamo gdje su najjači, kaže Čizmić


Županijsko natjecanje za učenike srednjih škola u Zadarskoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti okupilo je 32 učenika koji su odmjerili svoje znanje u fizici.
Jučer je u ime Zajednice tehničke kulture Zadarske županije uručeno i priznanje jednome od učenika, Danijelu Paleki, a uručio mu ga je Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture, i to zbog statusa viceprvaka na prošlogodišnjem državnom natjecanju gdje je ovaj učenik gimnazije Franje Petrića osvojio prvo mjesto u fizici i matematici.
– To je inzvaredan rezultat sam po sebi, a on je bio i županijski pobjednik prošle godine u fizici i matematici. Ove godine matematika je već završila i Danijel Paleka je osvojio svih sto posto bodova što je vrhunski rezultat u Hrvatskoj. Među Zadranima u svakoj generaciji ima izvrsnosti, kazuje Čizmić iz Zajednice Tehničke kulture.
– To znači da imamo 5 do 10 učenika koji su u rangu najvećih rezultata koji se ostvaruju u Hrvatskoj. No, problem je što malo pažnje posvećujemo toj darovitoj, talentiranoj i vrijednoj djeci, počevši od približavanja javnosti i javne pohvale. One koji su izvrsni trebalo bi pratiti kroz određene stipendije ili neke druge načine da im se omogući da studiraju i svoj životni put nađu tamo gdje su najjači. Tamo gdje imaju predispozicije i želje. Mnogi to nažalost neće moći ostvariti iz dobro nam znanih razloga, jer materijalno nisu u stanju otići studirati u Zagreb ili Split. U Zadru tehničkog fakulteta nema i to je problem, jer ovi učenici su onaj vlak koji bi nas trebao povući iz ove prosječnosti. Oni su naše izvorište, baza pomlatka koji nas drži na životu.