Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tkonu neophodna nova trajektna luka

28.02.2014. 23:00
Tkonu neophodna nova trajektna luka


Svaki općinski projekt u službi je turizma jer je to najjača gospodarska grana našega mjesta. Napravili smo plan razvoja od 2014. do 2017., a u pripremi ovogodišnje sezone ulagat ćemo u održavanje mjesnih plaža, u FKK Sovinje jer želimo poboljšati kvalitetu smještaja i ostalih usluga, uredit ćemo nerazvrstane ceste…, najavljuje načelnik Mušćet


Od planiranih prihoda, u prošloj je godini ostvareno 97,96 %, a u ukupnom turističkom prometu bilježimo povećanje od dva posto, što nije puno, ali vrlo je značajno ako se uzme u obzir cjelokupna gospodarska situacija, kaže predsjednik turističke zajednice i načelnik Općine Tkon Goran Mušćet, pod čijim je predsjedanjem održana sjednica Vijeća Turističke zajednice na kojoj su, među ostalim, utvrđeni i prihvaćeni planovi za nadolazeću sezonu. U općini u kojoj predsezona počinje vrlo rano i posljednje je desetljeće vezana uz međunarodnu trekking utrku Škraping, teško je govoriti o turističkim i neturističkim projektima.
– Svaki općinski projekt u službi je turizma jer je to najjača gospodarska grana našega mjesta. Napravili smo plan razvoja od 2014. do 2017., a u pripremi ovogodišnje sezone ulagat ćemo u održavanje mjesnih plaža, u FKK Sovinje jer želimo poboljšati kvalitetu smještaja i ostalih usluga, uredit ćemo nerazvrstane ceste koje vode do bizantinske utvrde Pustograd, stazu od župne crkve sv. Tome apostola do Benediktinskog samostana na Ćokovcu, tzv. put glagoljice s interpretacijskom pločom, renovirat ćemo staru školu u Ugriniću za potrebe Veslačkog kluba Ugrinić i drugih sportskih udruga te organizirati Ljetnu školu veslanja uz podršku i logistiku VK Mladost iz Zagreba, najavljuje načelnik Mušćet i napominje da to nije sve, jer će se ponuda obogatiti i akcijama poput organiziranih dolazaka gostiju iz Zagreba pod nazivom „ Weekend u Tkonu”.
– U planu je i prenamjena Koledišća u središtu mjesta u ljetno kino, neke projekte prijavili smo i na natječaje za dobivanje potpore, a iz općinskog budžeta za sve što smo zacrtali u ovoj godini osigurali smo 143.000 eura, iz čega će se financirati i reciklažno dvorište krupnog otpada na odlagalištu otpada Triluke, nabava plavih kanti i kupnja većeg komunalnog kamiona, nabraja načelnik Mušćet i napominje da se paralelno radi i na kapitalnim projektima – sustavu odvodnje otpadnih voda te novoj trajektnoj luci za koju Općina ima lokacijsku dozvolu, a građevinsku očekuje ovih dana.
– Nova luka nasušno nam je potrebna je se ljeti u središtu mjesta stvaraju nepregledne kolone koje potpuno blokiraju promet, kaže i dodaje da je, osim prometnog kolapsa, jedan od većih problema pražnjenje crnih jama po maslinicima, u blizini kampova i kuća za odmor jer je vozačima cisterna „daleko” voziti do Ždrelca gdje je pročistač otpadnih voda. Iako je općinska uprava to već nekoliko puta prijavljivala policiji i sanitarnoj inspekciji, nitko dosad nije ništa poduzeo, kao što ni HT centar nije uklonio antenu koju je postavio u jedinom parku u mjestu, na zgražanje mještana i turista.


Ljetnikovac postaje hotel




Turistička ponuda Tkona uskoro će biti bogatija za dva mala obiteljska hotela.
– Na južnoj strani mjesta, uza samo more, bivši pansion Luka kupila je jedna naša obitelj koja živi i radi u Njemačkoj, a koliko znam, do početka ljeta bit će gotovo preuređenje i već za ovu sezonu hotel će biti u funkciji, kazao nam je načelnik Mušćet. Sljedeće godine, u središtu Tkona, u nekadašnjem ljetnikovcu obitelji d’Erco iz 18. stoljeća, koji je bio u vlasništvu Tvornice čokolade i bombona Kraš iz Zagreba, obitelj Kovačić iz Varaždina planira otvoriti hotel sa 12 soba i bazenom.