Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Koliko Česi i Omanci plaćaju za obuku na Zemuniku poslovna je tajna

28.02.2017. 23:00
Koliko Česi i Omanci plaćaju za obuku na Zemuniku poslovna je tajna


Piloti Ratnog zrakoplovstva Češke Republike poručnici Pavol Herna i Michal Krejčirik, uspješno su završili letačku obuku u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Zemunik. Završne ispitne letove u trajanju od sat i 15 minuta češki piloti izveli su jučer u pratnji hrvatskih ovlaštenih ispitivača letenja.
Obuka se odvijala od sredine studenoga 2016. na helikopterima BELL- 206 B, i to u temeljnom i navigacijskom letenju. Češki piloti ostvarili su po 60 sati pojedinačnog naleta s hrvatskim nastavnicima letenja uz vođenje na engleskom jeziku i po hrvatskom modelu školovanja pilota helikoptera.
Nakon pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) čiji četvrti naraštaj započinje školovanje u Eskadrili aviona idući tjedan, obuku su uspješno završili i Česi. Voditelj školovanja čeških pilota u bazi Zemunik bojnik Marin Klarin izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima kazavši kako je Eskadrila helikoptera obukom inozemnih pilota i po prvi put iz zemlje članice NATO-a na najbolji način potvrdila sposobnosti školovanja pilota u skladu najviših svjetskih standarda obuke.
Uskoro u Kiowe
– Cijeli process odvijao se po već razrađenim standardima po kojima obučavamo i hrvatske kadete pri čemu je uvijek naglasak bio na sigurnosti letenja. Obuka je provedena na vrijeme, sigurno i s rezultatima koji osiguravaju češkim pilotima uspješan nastavak njihove obuke na helikopterima češkog ratnog zrakoplovstva Mi-2. Jedina prilagodba u obuci bila je uključivanje brišućih letova kroz razdjel navigacijskog letenja, dok taj dio obuke s hrvatskim kadetima provodimo u razdjelu namjenskog letenja, istaknuo je bojnik Klarin.
Čestitku češkim pilotima na uspješnom završetku školovanja uputio je i zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov koji je naglasio kako je ovo bio iskorak i za nastavnike letenja i za zrakoplovno- tehničko osoblje, a pred njima su sada novi izazovi oko preobuke na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior.
Inače, ovo je prvi ciklus školovanja čeških pilota u Eskadrili helikoptera koji se također provodio na komercijalnoj osnovi, temeljem Tehničkog dogovora između Ministarstava obrane RH i Češke Republike. Dosad su se hrvatski piloti obučavali na simulatorima u Ostravi, a zauzvrat, Česi su u Hrvatskoj provodili vježbe gađanja na Crvenoj zemlji i letenja iznad mora. No koliko Česi za obuku plaćaju Hrvatima, a koliko Omanci, obavijeno je kažu u MORH-u, poslovnom, a ne vojnom tajnom.
Je li uskraćivanje podatka koliko košta obuka Omanaca i Čeha u suprotnosti s Zakonom o pristupu informacijama, poglavito jer se obuka vrši na sredstvima i oružjima koje su kupili hrvatski porezni obveznici, upitali smo ured Povjerenika za informiranje. U uredu Povjerenika za informiranje kažu da je prvenstveno potrebno naglasiti kako je Povjerenik za informiranje drugostupanjsko tijelo koje rješava u žalbenom postupku.
Pristup informacijama
– Ne možemo davati konkretne odgovore na pitanja jer nemamo uvid u sve činjenice i okolnosti, odnosno zahtjev za pristup informacijama mora samostalno riješiti prvostupanjsko tijelo javne vlasti, u ovom slučaju MORH. Povjerenik za informiranje tek nakon uložene žalbe razmatra može li se zatražena informacija omogućiti podnositelju zahtjeva. Sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama (“Narodne novine”, broj 25/13. i 85/15.), službenik za informiranje u MORH-u je pri rješavanju zahtjeva prije svega dužan utvrditi posjeduje li tijelo javne vlasti izrađene informacije koja se odnosi na predmetni zahtjev korisnika te o istom odlučiti sukladno odredbama članka 23. navedenog Zakona, a vodeći računa o razlozima za ograničenje pristupa informacijama koja su propisana člankom 15. istog Zakona. Ako na informaciji postoji ograničenje propisano člankom 15. Zakona o pravu na pristup informacijama, a kao što ste naveli MORH tvrdi da se radi o poslovnoj tajni, tijelo javne vlasti treba paziti na odredbu članka 16. Zakona i u slučaju eventualnog ograničenja provesti test razmjernosti i javnog interesa. Ujedno treba imati na umu odredbu članka 15. stavka 5. Zakona o pravu na pristup informacijama, kojom je propisano da ako tražena informacija sadrži i podatak koji podliježe ograničenju iz stavaka 2. i 3. ovoga članka, preostali dijelovi informacije učinit će se dostupnim, kaže službenik za informiranje u Uredu povjerenika za informiranje Hrvoje Vindakijević.