Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Marcelić: HDZ za kandidata u Zadru može postaviti vrtnog patuljka

28.02.2017. 23:00
Marcelić: HDZ za kandidata u Zadru može postaviti vrtnog patuljka


Malo koji grad tako je teško iznjedrio kandidate za gradonačelnika i župana, kao što je slučaj sa Zadrom. Dok su Split, Zagreb, Rijeka i Dubrovnik već odavno predstavili svoje kandidate, zadarska je politička scena u vrlo čudnoj situaciji.
Najprije je SDP sramežljivo obznanio kandidaturu predsjednice Gradskog odbora SDP-a za gradonačelnicu Zadra, a o tome koliko su sami vjerovali u svoj izbor najbolje kazuje podatak da je samo dan nakon odluke o njenoj kandidaturi na Gradskom odboru, Glasovac Zadarskom listu odgovorila: “Sinoć nije donesena odluka o kandidatu za gradonačelnika”. No, istoga je dana medijima potvrdila kako je “izgledna kandidatkinja”. Za razliku od imenovanja gradonačelničkog kandidata, za kandidatkinju za županicu ovih je dana konsenzusom izabrana predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac.
Nemaju kadrova
HDZ je ipak odlučno izabrao kandidata za župana, Božidara Longina, koji je bez po muke glasovima nadmašio dosadašnjeg župana Stipu Zrilića i liječnika Nevena Birkića, ali stranka još uvijek čeka zeleno svjetlo iz Zagreba za kandidata za gradonačelnika. Pitanje svih pitanja je – koje još nema svoj odgovor u obliku Plenkovićeva “blagoslova” – hoće li to biti Kalmeta?
Već je poznata i neslavna priča s HNS-ovim pokušajem vrbovanja Željka Predovana za gradonačelnika Zadra, a ostale stranke još uvijek kalkuliraju. Uglavnom šute ili pak šalju spinove o navodnim kandidatima pokušavajući opipati puls javnosti, ali uzrok svega toga je u jednom jedinom razlogu – nedostatak kvalitetnog političkog kadra.
Zašto je to tako, odnosno zašto u Zadru vlada ovakvo političko mrtvilo, razgovarali smo s poznatim hrvatskim političkim analitičarem, sociologom sa Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Svenom Marcelićem.
– I zadarska vlast i oporba prilično su potkapacitirani, a jedan od najboljih primjera za to je činjenica da HDZ u izbornoj noći na zadnjim lokalnim izborima nije uspio izračunati hoće li ili neće biti drugog kruga. Dakle, dvije najveće stranke te su večeri imale taj jedan jedini posao, ali ni to nisu uspjele napraviti kako treba, što je po meni dovoljna ilustracija stanja i u vlasti i u oporbi. A drugo, vidimo da i SDP ima organizacijskih problema jer su na proteklim izborima našli kandidata za kojega nitko nikad nije čuo, da bi sada kandidirali Sabinu Glasovac koja bi se praktički iz Sabora trebala vratiti u Zadar. Nemaju, dakle, nikoga koga mogu kandidirati za gradonačelnika ili gradonačelnicu, što dovoljno govori koliko im je organizacija slaba i da nisu u stanju pronaći drugog kandidata osim nje – kaže Marcelić, dodajući kako SDP već godinama ima problem vrlo slabe organizacije, ali i problem kadrova. Pogledate li njihove kandidate kroz povijest lokalnih izbora, smatra Marcelić, vidjet ćete da im je najjači kandidat bio Stanislav Antić, a koji zapravo i nije bio član njihove stranke.
HDZ – bezoblična masa ljudi
– Što se tiče HDZ-a, oni mimo Kalmete imaju vrlo slabu kadrovsku sliku, iako ih ima puno. Riječ je o tome da su zapravo potkapacitirani, unatoč činjenici da u Zadru imaju neprekinutu vlast. Za njih bi se jednostavnim rječnikom moglo reći da imaju puno ljudi, ali nemaju čovjeka, odnosno da im je stranka jedan bezoblična masa ljudi. HDZ nema kapaciteta za nešto jako i frontalno, što pokazuje i povijest njihovih gradonačelnika. Prije Kalmete na čelu grada imali su Zvonimira Vrančića, Živka Kolegu i Anu Lovrin, ljude koji su imali problema s komunikacijom, ali su i oni mogli proći jer je riječ o brojnoj stranci. Jer, po čemu ćemo danas pamtiti Vrančića, Kolegu ili Lovrin, što su to birači od njih dobili? – pita se zadarski sociolog.
Za HDZ navodi kako je bezlična masa ljudi kojima je dobro tamo gdje jesu, te je u svemu tome Božidar Kalmeta jedina figura koja se u toj bezličnosti uspjela nametnuti biračima:
– Može mu se svašta prigovoriti, ali je ipak jedini prepoznatljiv političar postavljajući se prije svega kao čovjek koji je u ministarskom mandatu Zadru donio infrastrukturu. Stoga postoji taj neki konsenzus da ga se prepoznaje po tome, iako to baš i nije najbolji argument. Problem je HDZ-a što za kandidata može staviti doslovno bilo koga, pa i vrtnog patuljka, i oni opet pobjeđuju. Da zaključim, generalni je problem i zadarske vlasti i oporbe činjenica da nisu isprofilirali nikakve političare tipa Božidara Kalmete i eventualno Sabine Glasovac, zbog čega Zadar općenito ima velik problem neisprofiliranih političara – zaključuje Marcelić.