Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vage na zadarskoj Veletržnici pokazuju netočnu masu?

28.02.2017. 23:00
Vage na zadarskoj Veletržnici pokazuju netočnu masu?


Gotovo sve vage koje se koriste na zadarskoj Veletržnici, koja zadnjih pet i pol godina posluje na predjelu Crvene kuće, najvjerojatnije ne pokazuju prave mase izmjerene robe, iako se, u skladu sa zakonom, baždare svake dvije godine. Naime, najveći dio Veletržnice nije posve ravna površina, već ima određeni nagib, pa tako i prodavači, što su nam i sami potvrdili, mahom svoje vage drže na površini koja je pod nagibom.
Bitno da se vaga ne ljulja
Da je radna površina na kojoj se važe bitna, potvrđuje i primjer glavne vage na Veletržnici, koja posluje u sastavu Tržnice Zadar, koja je smještena na površinu koja je pri gradnji velikim količina betona posve izravnana. U neposrednoj blizini Veletržnice izgrađen je i veliki specijalizirani supermarket s proizvodima za radionicu, kuću i vrt, koji je također prethodnu bregovitu površinu posve izravnao prije početka gradnje.
Govoreći o mogućem problemu s vaganjem na Veletržnici u tvrtki Vaga servis u Zadru su nam naveli kako u zakonu ne stoji kakva mora biti radna površina na kojoj se važe, ali su nam to provjerili u Hrvatskom zavodu za mjeriteljstvo (HZM).
– Prema njihovim neslužbenim informacijama proizvođač vage na uputama mora navesti što se sve treba obaviti prije nego se vaga uključi. Vaga se tako mora postaviti na ravnu stabilnu podlogu, potom postaviti u ravnotežu i tada se može uključiti. Taj predstavnik HZM drži kako nagib terena nije bitan za preciznost mjerenja, govore u Vaga servisu, dodajući kako, što se tiče njihove prakse, mogu dodati da je bitno da se vaga ne ljulja.
Prvi put čuju
Na Veletržnici smo, pak, jučer zatekli samo dvoje prodavača, a jedan od njih, Rade Dukić, rekao je kako nije čuo da bi vage zbog neravnog terena pokazivale netočnu masu.
– Nisam o tome uopće razmišljao, iako se i digitalna vaga koju koristim nalazi na radnoj površini pod nagibom. Trebalo bi napraviti pokus s nekoliko vaga smještenih na raznim površinama. No, ne vjerujem da vaga zbog tog razloga pokazuje drugačiju vrijednost, a ako i pokazuje, nitko od nas prodavača to ne radi svjesno, priča Dukić, čija je kolegica na susjednom prodajnom mjestu, koja je željela ostati anonimna, također potvrdila kako prvi put čuje za moguće netočne mase koje očitavaju njihove vage, s obzirom da su smještene na površini pod nagibom.
– I moja je vaga standardna pa mislim da pokazuje pravu masu, govori ova prodavačica.
U vezi ovoga slučaja obratili smo se Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji iz koje su nam odgovorili kako su upit proslijedili Službi za gospodarstvo i imovinskopravne poslove, koja će nam poslati odgovor. Obratili smo se i Hrvatskom zavodu za mjeriteljstvo, čiji odgovor također očekujemo.