Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mlade Privlačanke uzdanice klapskog pjevanja

Autor: Branko Božić

31.03.2010. 22:00
Mlade Privlačanke uzdanice klapskog pjevanja

Foto: Branko BOŽIĆ



Klapa “Libar” do sada je imala nekoliko značajnih nastupa na susretima klapa, humanitarnim i ostalim koncertima, božićnim svečanostima, promocijama, skupovima i turističkim feštama u mjestima i gradovima diljem Zadarske županije


Premda djeluje oko četiri godine ženska privlačka dalmatinska klapa “Libar”ostvarila je zavidne glazbene rezultate, čime je u zadnje vrijeme postala nezaobilazni čimbenik kulturnog života mjesta nadaleko poznatih sabunjara i pomoraca. U okviru svog bogatog glazbenog repertoara prvenstveno su zastupljene dalmatinske pjesme a capella, duhovne hrvatske i svjetske skladbe, obrade popularnih skladbi dok klapa isto tako promiče i njeguje izvorne privlačke pučke napjeve.
Trenutačno u svojim redovima okuplja 10 članica različite životne dobi i zanimanja. Uglavnom se financira iz općinskog proračuna te manjim dijelom iz blagajne Turističke zajednice Privlaka. Također je podupiru sponzori i to Zadarska županija putem sredstava namijenjenih udrugama, zadarski Turisthotel, Sveti Rok d.o.o., Nina Dom d.o.o. te ostali podupiratelji iz Privlake i njezine okolice i to poglavito za vrijeme ljetnih nastupa.
Svoje probe dva puta tjedno uz suglasnost i dopuštenje mjesnog župnika don Ante Sorića održava u prostoru novoizgrađene župne dvorane u centru mjesta.Osim što nastupa na svim događanjima u svojoj Privlaci, privlačka ženska klapa “Libar” do sada je imala nekoliko značajnih nastupa na susretima klapa, humanitarnim i ostalim koncertima, božićnim svečanostima, promocijama, skupovima i turističkim feštama u mjestima i gradovima diljem Zadarske županije. Među ostalim nastupali su u Zadru, Ninu, Bigradu, Sukošanu, Starigradu, Rogoznici, otoku Pagu. U Pakoštanima na festivalu “Školjka” lanjskog su ljeta osvojili srebrne plaketu. Predstavili su se publici i u Bolu na otoku Braču 2007. godine i to u sklopu Omiškog festivala gdje su osvojili prvu nagradu publike.
Klapa je uz pomoć i organizaciju privlačkog župnog ureda i svećenika don Ante Sorića gostovala kod Gradišćanskih Hrvata u austrijskom gradu Zagerdorfu a nastupali su i u susjednoj državi Sloveniji. Koncem lanjske godine izdali su i svoj prvi nosač zvuka sa 11 skladbi pod nazivom “Libar od života”.
 Klapu zadnjih godinu i pol dana vodi poznati zadarski glazbenik prof.Petar Čančar. osim što je završio glazbenu akademiju u Zagrebu, Čančar se je specijalizirao za zvanje tamburaškog dirigenta te je shodno tome 5 do 6 godina bio organizator susreta dirigenata tamburaških orkestara s prostora čitave Hrvatske. Dugo je surađivao sa legendom zadarskog tamburaškog dirigiranja prof. Andrejom Jakušem. Svakako je zapažen i njegov angažman u čuvenim zadarskim madregalistima koje je zajedno sa Davorom Petrovićem osnovao 1991 godine. Do sada je vodio muške klape “Posedarje” iz Posedarja, “Privlaka” iz Privlake, “Kožino” iz Kožina, “Povljana” iz Povljane te žensku klapu “Kalada” također iz Povljane na otoku Pagu.
 S čuvaricama i promicateljicama privlačke baštine sastali smo se ovih predblagdanskih Uskrsnih dana kako bismo nešto više doznali o njihovim aktivnostima, kao i budućim planovima.
– Od osnutka klape ostvarile smo puno lijepih rezultata zahvaljujući prvenstveno entuzijazmu i našoj požrtvovnosti. Držimo da je sve što činimo na dobrobit našeg mjesta i svih njegovih žitelja. Posebnu pozornost u svome radu pridajemo mlađoj populaciji jer smatramo da su oni naša budućnost te uzdanica ukupnog privlačkog ženskog klapskog pjevanja, kažu nam predsjednica klape Lucijana Begonja i tajnica Mirela Budija.i nastavljaju.
– Ovih dana intezivno vježbamo za nastup u Banju na otoku Pašmanu 16. narednog mjeseca u sklopu humanitarne manifestacije. Za sada nam je najveća želja nastupiti na festivalima dalmatinskih klapa u Omišu i Kaštelima. Vjerujemo da će se uz ovakav rad i taj naš najveći san već ovog ljeta pretvoriti u stvarnost. Tu je i naša domaća privlačka manifestacija “Pisma na Kolištu” za koju se također pripremamo, a koju ćemo na ljeto organizirati po peti put zaredom. Ovom bismo se prigodom željele zahvaliti svima koji nam na bilo koji način pomažu i potiču nas u našem radu. Ipak među tim svim dobrim ljudima i dobrotvorima istaknuli bih našeg mladog svećenika don. Antu Sorića, koji nam je izišao u susret ustupivši nam za održavanje proba vjeronaučnu dvoranu, što nam je od nemjerljivog značaja, istaknule su Lucijana Begonja i Mirela Budija.
 Na kraju ugodnog druženja ljubazne privlačke glazbenice počastile su nas ukusnim kolačima što su ih same ispekle, a da ovaj predblagdanski susret nama i njima ostane u što dužem sjećanju, na kraju su nam predstavile plodove svoga rada otpjevavši nam dvije skladbe i to “Zemlja” i “Nemoj šiti stara majko”.


 KLAPA LIBAR




Ženska klapa “Libar” djeluje u sastavu: Josipa Mustać (prvi sopran), Lucijana Begonja i Jelena Mustać (drugi sopran), Josipa Skoblar, Mirela Budija i Lora Mustać (prvi alt), te Jelica Kolanović, Iva Babić, Vjera Grbić i Julija Knežević (drugi alt).