Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rezultati će ovisiti o financijama

31.03.2011. 22:00
Rezultati će ovisiti o financijama


Utrkom Prvenstva Dalmacije Zadar i Sveti Donat ovog će vikenda zakoračiti u novu biciklističku sezonu. Prve korake, doduše, već su napravili; Zadar na siječanjskom ciklokros PH, a Sv. Donat na prošlotjednom Memorijalu Nevio Valčić u Loborici, no nastupi u travnju tradicionalno označavaju “pravi” početak. Pred zadarskim vozačima tako su ispiti u Kupu i na pojedinačnim utrkama Prvenstva Hrvatske, odnosno međunarodne provjere na stazama po Sloveniji, Italiji i Austriji. Kakva su im očekivanja, a kakve šanse u 2011., upitali smo Nevena Pavića i Ivana Krpinu, službeno tajnike Zadra i Donata, a neslužbeno goleme entuzijaste za čije bi smo sve funkcije i aktivnosti u klubovima trebali podužu rečenicu.
Donatovi Slovenci
S kakvim ambicijama i kakvim sastavima ulazite u sezonu?
Pavić: Izuzev Luke Šopića, koji je zatražio ispisnicu i umjesto utrka u kategoriji sport, u kategoriji ELITE vozit će cross country utrke za Orlov krug iz Vodica, većih promjena u sastavu nismo imali. Što se ambicija tiče, plan je da na utrkama kategorije do 15 godina – Početnika A, osvojimo apsolutno sve. Marin Jakovčev ove sezone vozi drugu godinu među početnicima A, a već je prošle pokazao da je najbolji vozač u konkurenciji 1997. godišta. Iz tog razloga, nadamo se njegovim najboljim plasmanima na utrkama Kupa, odnosno Prvenstva Hrvatske. Pred Dominikom Petanijem i Tonijem Celentom izazov je prve godine u kadetskom uzrastu. Stoga ove sezone ne očekujemo njihove plasmane u samom vrhu, no s obzirom na potencijal koji imaju, vjerujem da dobrih rezultata neće izostati. U kategoriji početnika A BK Zadar će još predstavljati: Karlo Jurić, David Lučić i Luka Filajdić, dok je David Šare naš drugi kadet. Njih četvorica također su kvalitetno odradili pripreme, pa se nadam da će i oni 2011. pamtiti po dobrim rezultatima.
Krpina: Nekima od naših vozača ovo će biti prva natjecateljska sezona, tako da ne očekujemo posebno istaknute rezultate. Međutim, nadamo se da u kategorijama početnika C, B, i A, pa čak i u kadetskoj, možemo uspješno parirati vozačima od trećeg do 15 mjesta. Novost u našem klubu je seniorski sastav. Jurici Kneževiću, domaćem vozaču, pridružit će se Slovenci: Jozef Virant, Aleš Okorn, Domen Verač, Matej Lovšen i Simon Zupančić. Riječ je o kvalitetnim, iskusnim i spremnim vozačima, koji su se dokazali na utrkama po Hrvatskoj i Sloveniji. Osim u Hrvatskoj, oni će voziti u Sloveniji, Italiji i Austriji. Nadamo se da će u iznimno jakoj konkurenciji pronaći svoje mjesto.
Pred početak sezone Sv. Donat je ostao bez dvojice najperspektivnijih mladih vozača. Hrvatski juniorski reprezentativci Stipe Filipi i Josip Miočić odlučili su biciklističke obveze podrediti školskim, a na dva kotača sjesti samo u rekreativne svrhe. Gajite li nade da bi se mogli predomisliti?
Krpina: Više ne. To je na našu i na žalost njihovih roditelja sada gotova priča. Žao mi je, no što je tu je. Moramo poštivati njihove odluke.
Gradske financije
U hrvatskom i zadarskom biciklizmu uvijek je aktualno pitanje financija. Na papiru, Zadar i Sv. Donat ne stoje loše; Zadar bi prelaskom iz treće u drugu skupinu prioriteta sportskih klubova grada Zadra trebao dobivati 200.000 kuna godišnje, dok je Donat pronašao slovenskog sponzora.
Pavić: Nažalost, papir je jedno, a realnost drugo. Pretpostavljam zbog recesije i opće neimaštine naš klub još nije dobio nikakvu uplatu od Grada za ovu godinu. Pred početak sezone u svoje smo troškove ukalkulirali spomenuti iznos, te prema njemu napravili plan za 2011., no trenutačno smo u poziciji da moramo pronaći osnovna sredstva za organizaciju planiranih utrka u Zadru, odnosno sredstva koja će nam omogućiti sudjelovanje na ovosezonskim utrkama. Bez njih, upitna je cijela sezona. Naši rezultati tako će uvelike ovisiti o razvoju financijske situacije.
Krpina: Isto vrijedi i za nas. Sveti Donat bi iz proračuna trebao dobiti 50.000 kuna, no u ovom trenutku smo u situaciji da se snalazimo kako najbolje znamo. Djelomično se pokrivamo iz članarina, a djelomično od pozajmica naših članova i prijatelja Kluba. Tvrtka Kamini Verač nam je izašla u susret, to je istina i izuzetno smo zahvalni na pomoći, međutim, moram naglasiti da se radi o pokrivanju troškova seniorske momčadi, a ne o izdašnoj donaciji koja bi bila dostatna za sve troškove. Primjerice, klub i dalje nije u mogućnosti honorirati niti jednog vozača, dok smo na utrke i treninge još uvijek prisiljeni odlaziti s privatnim vozilima. Sa 100.000 kuna godišnje i klupskim vozilom riješili bismo mnoge probleme…


Zadar domaćin Prvenstva Dalmacije


BK Zadar ove će nedjelje biti domaćin Prvenstva Dalmacije, utrke koje će se voziti od Zadra do Paškog mosta, te natrag do Matakovog briga. Na dionici duljine 15 km ogledat će se početnici C, početnike A i B očekuje 18 km, dok će kadeti veterani i rekreativci odvoziti 40 km. Pravo nastupa na Prvenstvu Dalmacije imaju licencirani vozači iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te pojedinci i ekipe s pozivnicom organizatora. Start utrke bit će ispred prostorija BK Zadar u ŠRC Franka Lisice u 10 sati.




Zadar i Sveti Donat


Zadar 2011.
Početnici A: Marin Jakovčev, Karlo Jurić, David Lučić, Luka Filajdić.
Kadeti: Dominik Petani, Toni Celent, David Šare.
Rekreativci: Nikica Teofilov, Kristijan Jurić.
Veterani: Marin Pejdo, Ivan Gobin, Neven Pavić.
Sveti Donat 2011.
Početnici C: Roko Zorović, Ivan Knežević, Joško Bačić, Bruno Glavaš, Marijan Kević.
Početnik B: Ante Tokić.
Početnik A: Roko Vukić.
Kadeti: Mario Perović, Andrija Tokić.
U 23 (žene): Antonia Stipaničev.
Seniori: Jurica Knežević, Jozef Virant, Aleš Okorn, Domen Verač, Matej Lovšen, Simon Zupančić.