Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zemunik je najzabačenije mjesto u Ravnim kotarima

31.03.2011. 22:00
Zemunik je najzabačenije mjesto u Ravnim kotarima


Oni su srušili zgradu Općine, blokirali račun na četiri godine, srušili Dom kulture… Izgradili su šetnicu i mrtvačnicu, što smatramo pozitivnim, ali ispalo je da je ta gradnja koštala dvostruko više nego ostale takve, kazao je Buljat
S tugom primam tu vijest, uistinu s tugom – odgovorio je biši predsjednik podružnice HSP-a Zemunik Tomislav Šarić na novinarsko informaciju kako bi se dopunski izbori za Zemunik Donji trebali održati u lipnju, zajedno s izborima za manjinska vijeća.
Prije toga Šarić je kazao kako je “ponosan na neodržavanje dopunskih izbora te da je sretan što je Zemunik jedina općina u Hrvatskoj koja nije imala te izbore”.
– To samo pokazuje koliko je daleko spremna ići aktualna vlast u dodvoravanju manjinama i dobijanju glasova. Popis stanovništva koji slijedi pokazat će ono što svi znamo, a to je da Srba u Zemuniku nema toliko da bismo imali predstavnika u vijeću. Ima ih 3, 4 posto.
Tomislav Šarić i Željko Buljat, bivši i novoizabrani predsjednik podružnice Hrvatske stranke prava Zemunik sazvali su konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na aktualno stanje u općini i neke buduće projekte. Smatraju da je općina Zemunik nekad bila najrazvijenije, a danas najzabačenije mjesto u Ravnim kotarima.
– Načelnik naše Općine Joso Marušić kaže kako je u Zemuniku više napravljeno u zadnjih deset nego u zadnjih četrdeset godina, a to je potpuna laž. Oni su srušili zgradu Općine, blokirali račun na četiri godine, srušili Dom kulture… Izgradili su šetnicu i mrtvačnicu, što smatramo pozitivnim, ali ispalo je da je ta gradnja koštala dvostruko više nego ostale takve, kazao je Buljat.
Na pitanje jesu li iz HSP-a napravili što da se takav trošak sankcionira odgovorio je da nisu jer čekaju da institucije naprave svoj posao.
– Zračna luka i vojna baza nisu platile ni lipe komunalnih davanja Općini Zemunik. Našim ulaskom u vijeće počeli smo ih pritiskati i dolaziti do nekih saznanja. Općina ništa nije naplaćivala, ni dan danas nema komunalnog redara nego sve ide preko načelnika i on na sve daje blagoslov, zaključio je Buljat.
 


Zračna luka neće Zemuničane?


Šarić se osvrnuo i na zatvorenu cestu kroz Zemunik.
– Podvožnjak se nije počeo graditi, cesta je zatvorena i sve je stalo. Nama je jasno da od toga neće biti ništa. Zatvaranje ceste uzrokovalo je značajan pad poslovnih aktivnosti u Zemuniku i fizički otežao proces zapošljavanja za naše ljude. Na zamolbu da objasni što to točno znači Šarić je kazao:
– Zatvaraju se mnogi obrti u mjestu, a radna mjesta u bazi i na Zračnoj luci nisu više primamljiva našim mještanima kao što su bila nekad. Osim toga, direktorica aerodroma (Katica Pupić-Bakrač, op.a.) vrši negativnu selekciju protiv Zemuničana kada se radi o dobivanju radnih mjesta. Zemuničani koji rade na aerodromu nisu htjeli potpisati za zatvaranje ceste i od tada su u nemilosti, kaže Šarić.
Za komentar smo zamolili i direktoricu Zračne luke Pupić-Bakrač.
– To baš nije istina. Neka se javi osoba iz Zemunika koja nije dobila posao, a bila je ovdje na razgovoru i zadovoljavala je uvjete. Takve nema. Ne znam o čemu taj čovjek govori, kazala je i dodala kako će svi sezonci od lani u luci raditi i ove godine te da je inače interes Zemuničana za posao kod njih jako mali.