Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dvojica priznala krivnju, treći tvrdi da je nevin

31.03.2016. 22:00
Dvojica  priznala  krivnju,  treći tvrdi  da je  nevin


Županijsko državno odvjetništvo trojac tereti da su u pljačke išli maskirani kapuljačama i šalovima te naoružani plastičnim pištoljem i čekićem u prvom slučaju, dok su u drugom, umjesto pištolja, ponijeli papar sprej
Na Županijskom sudu u Zadru jučer je započelo suđenje trojici mladića optuženih za oružane pljačke u trgovine Bakmaz i Sonik u  prosincu 2012. godine kojima su, prema navodima tužiteljstva, “utržili”  oko 4.500 kuna.
Sudac Marijan Bitanga raspravu je formalno započeo ispočetka zbog  proteka vremena od zadnje rasprave na koju se odazvao samo trećeokrivljeni Josip Banić (24). Osim njega okrivljeni su Dalibor Vukelić (33) i Luka Ivanišević (34).
Vukelić, Ivanišević i Banić za ove su pljačke već bili proglašeni krivima  koncem 2013. godine, no Vrhovni sud RH ukinuo je tu presudu i slučaj  vratio na ponovno odlučivanje kako bi se utvrdilo koliko bi novca u  državni proračun trebao uplatiti svaki od njih. Prvotnom presudom bilo  im je naloženo da solidarno uplate identične iznose.
Izuzeće javnosti
 Prvooptuženi Vukelić na raspravu je doveden u lisičinama iz riječkog  istražnog zatvora gdje se nalazi zbog sumnje u počinjenje drugog kaznenog djela. Upravo Vukelić zatražio je od suca Bitange izuzeće javnosti,  navodeći kako je u prvom sudskom postupku u medijima izišao niz  neistina koje su teško naštetile njegovom privatnom životu, a njegovu  zahtjevu pridružio se Ivanišević koji ima petogodišnje dijete. No, sudac  je taj zahtjev odbio kao nezakonit.
Županijsko državno odvjetništvo, koje u ovom slučaju zastupa Duško  Berović,  trojac tereti da su u pljačke išli maskirani kapuljačama i šalovima preko lica te naoružani plastičnim pištoljem  i čekićem – “macom” u  prvom slučaju, dok su u drugom, umjesto pištolja, ponijeli papar sprej.
Ivanišević i Banić priznali su kaznena djela, dok Vukelić tvrdi da nije  kriv te da ga druga dvojica lažno terete kako bi umanjili svoj krimen.
Prva  pljačka dogodila se u Bakmazu na Putu Murvice u Zadru. Ivanišević je posvjedočio kako je on bio vozač tada, kao i kod druge pljačke  trgovine Sonik u Briševu. Kazao je kako je fiat punto Vukelićev, no da jedini on ima vozačku dozvolu te da je u oba slučaja Banić nosio “macu” a  Vukelić pištolj, odnosno sprej.
Završni govori
Na upit svog branitelja zna li što se dogodilo u trgovini u Briševu, Ivanišević je odgovorio niječno, jer da je bio u automobilu, odnosno stavljao na njega registarske oznake. Trgovkinju su pljačkaši tada pošpricali  suzavcem, a netko ju je uz to i udario nogom. Vukelić je ostao pri prvotnom iskazu i tvrdnji kako je on bio samo vozač u drugom slučaju, dok je  za prvu pljačku posudio automobil Ivaniševiću niti ne znajući što on i  Banić planiraju.
Njihovi odvjetnici jučer su iznijeli završne govore te su redom ostali  kod prvotno izrečenih, s iznimkom što je Branimir Zorica za svog klijenta, Banića, ustvrdio kako bi sud trebao kao olakotnu okolnost uzeti psihijatrijsko vještačenje, naknadno, iz kojeg proizlazi kako je bio smanjeno  ubrojiv te je predložio da ga sud kazni uvjetnom osudom ili mu kaznu  zatvora zamijeni društveno korisnim radom.
– Takva osuda bila bi svrsishodna jer u protekle četiri godine on nije  imao novih sukoba sa zakonom i redovito se javlja u Centar za prevenciju ovisnosti, kazao je Zorica.
Sudac Bitanga ovom će trojcu presudu izreći u ponedjeljak.