Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kreće turneja u osam preostalih gradskih osnovnih škola

31.03.2016. 22:00
Kreće turneja u  osam preostalih  gradskih  osnovnih škola


Pročelnik Joso Nekić rekao je kako smo svi različiti, no zbog tih razlika svi moramo biti jednako prihvaćeni i nitko ne može biti odbačen. Jako sam ponosan na cijeli projekt
Učenici Osnovne škole Šime Budinića bili su prvi koji su  jučer ujutro imali prilike vidjeti edukativnu predstavu  pod nazivom  Priča o različitosti. Ta predstava za djecu od 1. do 4. razreda postavljena  je  u sklopu projekta „Škola PUNa mogućnosti”, čiji cilj je senzibilirati  uzrast nižih razreda o problemima s kojima se susreću djeca s  teškoćama.
Tema predstave je različitost, bilo da je ona na osnovi vjere, rase,  životnih navika ili opredjeljenja, pojasnio je Davor Grzunov, autor glazbe i koncepcije predstave.
-Na tu temu smo napravili jednu predstavu i ideja je bila da se ona  napravi bez teksta. Jer, tekst se kao takav može koristiti kontekstualno i  na razne načine. Mi smo uzeli scenski pokret i glazbu i u tom je dijelu  Sanja Petrovski kao koreograf imala strašno težak zadatak, da pokretom  djeci prikaže kako različitost može biti opterećenje u životu, ali i prednost. Kao i to da je samo na nama kako ćemo tu različitost iskoristiti,  kazao je Grzunov.
Ansambl Kazališta lutaka Zadar u sastavu Tamara Šoletić, Anđela  Čurković Petković, Gabriela Meštrović Maštruko i Josip Mihatov to je  jučer po prvi puta u OŠ Šime Budinića i izveo, a predstava će se moći  pogledati i u drugim gradskim školama. Turneja je tako obuhvatiti i OŠ  Stanovi, OŠ Bartula Kašića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Krune Krstića, OŠ  Šimuna Kožićića Benje, OŠ Petra Preradovića, OŠ Smiljevac i OŠ Voštarnica, škole partnere u projektu.
Projekt Škola PUNa mogućnosti, ukupne vrijednosti 2.665.725,40 kuna, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda s ukupno  2.339.152,86 bespovratnih kuna. Grad Zadar kao nositelj provodi ovaj  jednogodišnji projekt   u partnerstvu sa školama sa ciljem osiguravanja  pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama, koji su integrirani u redovite i posebne odgojno-obrazovne ustanove. U okviru projekta osigurano je 60 pomoćnika u nastavi, koji su s radom započeli prvog dana ove  nastavne godine.
Pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić istaknuo je održivost  cijelog tog projekta, što je i bio jedan od glavnih razloga za pristizanje  potpora iz Europskog socijalnog fonda.
-Sama predstava jedna je od ugovornih stavki putem kojih se na različitost senzibiliziraju javnost i učenici. Jer, svi smo različiti, no zbog  tih razlika svi moramo biti jednako prihvaćeni i nitko ne može biti odbačen. Kao pročelnik, jako sam ponosan na cijeli projekt. U mnogim  sredinama u Hrvatskoj početkom školske godine javljaju se problemi  na tom području, što u Zadru nije slučaj. Svi učenici kojima je dodijeljen osobni pomoćnik dobiju ga prvog dana škole i on je na nastavi  prisutan kroz cijelu školsku godinu. Radi se o projektu koji traje već godinama- naglasio  je Nekić te dodao kako je  to  jedna lijepa stvar koja se  događa kada je u pitanju inkluzija učenika s teškoćama u redovnu nastavu te kada se govori o priči i različitosti.