Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Molotovljeve koktele u prizemlje kuće Duporima ubacio Makijenko?

31.03.2016. 22:00
Molotovljeve  koktele u  prizemlje kuće  Duporima  ubacio  Makijenko?


Nakon uhićenja mladić je prepraćem pritvorskom nadzorniku PU zadarske, a bit će priveden i sucu istrage Županijskog suda u Zadru koji će odlučiti o njegovom zadržavanju u pritvoru
Ivan Makijenko (23), najpoznatiji zadarski bjegunac iz zatvora, ponovno je lišen slobode. Policijski službenici Policijske postaje  Obrovac uhitili su ga u četvrtak zbog sumnje da je sredinom ožujka, oko  dva sata u noći, ubacio dva molotovljeva koktela u prizemlje kuće Jasmine i Gorana Dupora u Karinu Gornjem. Makijenka su policajci osumnjičili i za paljevinu HEP-ova automobila fiat panda u Karinu Gornjem  prije svega tri mjeseca, a robijao je i zbog dviju pljački trgovina u Osijeku  i Zadru. 
Za najnovije nedjelo ovog 23-godišnjaka policija nije pronašla nikakav  poseban motiv. Time je demantiran i napis u srbijanskim “Novostima”  kako je riječ o nacionalno potaknutom činu, a na svom facebook profilu  slučaj je komentirao i  Milorad Pupovac tražeći od policije da što promptnije pronađe počinitelja.
Nakon uhićenja mladić je prepraćem pritvorskom nadzorniku PU zadarske, a uz kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom bit će priveden i sucu istrage  Županijskog suda u Zadru. On  će odlučivati o njegovom zadržavanju u  istražnom zatvoru s obzirom na raniju osuđivanost, opasnost od ponavljanja kaznenog djela, kao i visinu materijalne štete od oko 200 tisuća  kuna.
Makijenko je javnosti najpoznatiji po “talačkoj” krizi koju je, ne želeći  se predati policajcima, priredio čak tri puta – u Vodicama, Karinu Gornjem i zatvorskoj ćeliji u Zadru.
Prvi put je nakon bijega kroz prozor zatvorskom čuvaru koji je  ga je  doveo na pregled  u zadarsku bolnicu tijekom ponovnog privođenja  ukradenim automobilom probio policijsku barikadu na šibenskom mostu i u Vodicama prijetio kako će se ubiti pištoljem. Pokazalo se da je riječ o plastičnom pištolju, no sigurnosti radi na ulicu su poslane i tzv. duge cijevi.
Kasnije je u ćeliji zadarskog zatvora pravosudnim policajcima  satima prijetio kako će se raznijeti ručno izrađenom eksplozivnom napravom, a pribjegao je i samoozljeđivanju. Svladan je elektrošokerom, a  onda se pokazalo da je “blefirao”. Policajce je obmanuo spojivši mali  tranzistor na kutiju od mlijeka za koju je tvrdio kako je napunjena solnom kiselinom. Treću talačku krizu počinio je na području Karina Gornjeg, gdje mu se nalazi i obiteljska kuća, i to u trenutku kad su ga policajci zbog paljevine HEP-ova vozila sustigli. Makijenko je s mula uz more  prijetio da će se ozlijediti džepnim nožićem, a predao se nakon dva sata  pregovora. Sudac istrage tada ga je pustio na slobodu, no Makijenko, koji  ima i psihijatrijski nalaz o poremećaju osobnosti, nije  ju znao iskoristiti  za svoje dobro.