Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mladim obiteljima poljodjelstvo jedini izbor

Autor: Velimir Brkić

30.04.2013. 22:00
Mladim obiteljima poljodjelstvo jedini izbor

Foto: Velimir BRKIĆ



Sve govori kako se mlade obitelji u Dalmaciji, posebice u Ravnim kotarima i Bukovici, ipak okreću poljodjelstvu uglavnom maslinarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, povrtlarstvu i stočarstvu shvativši kako na svom području gotovo i nemaju drugog izbora, kazao je Ivan Čačić


Sadnja, sjetva i ostali proljetni radovi u vrtovima i okućnicama u punom su jeku. Iako je tradicionalni Benkovački sajam svakog desetog u mjesecu na tržnici u centru Benkovca pronašli smo mnogo različitih sorti sadnica rajčice, patlidžana, krastavaca, paprika, tikvica te mirodija poput bosiljka i peršina. Dok je cijena sadnice rajčice ovisno o sorti i veličini iznosila dvije i pol ili tri kune, za sve ostale bilo je potrebno izdvojiti tri kune.
Nema brzog bogaćenja
– Na tržištu presadnica povrća najvažnije je imati povjerenje u proizvođača ili dobavljača presadnica povrća koji vam jamči za sortnost povrća, objašnjava Ante Birkić.
Da bi bila spremna za zemlju, sadnica mora narasti 7-9 centimetara, a u pravilu raste 35 dana. Proizvođači upozoravaju da sadnica mora biti dobro ožiljena, odnosno da se zemlja pri vađenju iz posudice ne smije rasipati.
– Sve govori kako se mlade obitelji u Dalmaciji, posebice u Ravnim kotarima i Bukovici, ipak okreću poljodjelstvu uglavnom maslinarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, povrtlarstvu i stočarstvu shvativši kako na svom području gotovo i nemaju drugog izbora niti drugih mogućnosti zapošljavanja, kazao je Ivan Čačić.
Kriza i propast tvrtki građane sve češće tjera da pronađu novi posao. Sve je više primjera da se građani vraćaju na selo okrećući se poljoprivredi, bilo da je riječ o osnovnoj djelatnosti ili samo dodatnoj zaradi.
– Svjesni su činjenice kako moraju raditi i stvarati kako bi opstali u kršu na ognjištima svojih predaka, ali ujedno krčiti i oplemenjivati zapuštene njive, dolce i vrtače, proizvoditi veće količine zdrave hrane, govori Nimac iz Lišana Oštrovičkih.
Ne smatra se velikim proizvođačem, ali mu svaka dodatno zarađena kuna dobro dođe. Ističe da u poljoprivredi nema brzog bogaćenja.
– To je specifičan posao, koji najprije treba voljeti, pa će se uloženi trud i rad na kraju isplatiti, smatra on te dodaje da taj kraj ima idealne uvjete za proizvodnju svih vrsta voća i povrća.
Područje Lišana ima idealne uvjete za proizvodnju svih vrsta voća i povrća, bilo kao profesionalna djelatnost ili usputna.
Financiranje poljoprivrede
– Klima je dobra, vode ima u izobilju, pa je prava šteta da zemlja stoji neobrađena, kaže Nimac.
Dugotrajna kriza je uzela svoj danak, smatraju prodavači na benkovačkoj tržnici i ističu da su davno prošla vremena kada se uzimalo salate, mladog luka i krumpira po više kilograma.
– Proizvodnja nije nimalo jeftina i laka, za proizvodnju sezonskog povrća najvažnije je dobro pripremljeno tlo i navodnjavanje. Tikvice, krastavci, patlidžani, paprika i rajčica vole vlažno tlo i potrebno ih je natapati, dok je kupusnjačama potrebna zračna vlaga i treba ih orošavati, objašnjava prodavačica.
Poljoprivredna djelatnost može se financirati i iz fondova Europske unije, međutim, mnogi su poljoprivrednici dosad imali problema s kandidiranjem za europski novac jer nisu imali sređenu dokumentaciju, osobito imovinsko-pravne odnose.
– Zadnju priliku da legaliziraju svoje objekte i poljoprivrednici imaju do kraja lipnja, dodao je Odžaković iz Nadina.