Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ministar branitelja odao počast suborcu i skinuo šator s dnevnog reda

30.04.2016. 22:00
Ministar branitelja odao počast suborcu i skinuo šator s dnevnog reda


– Imao sam čast osobno poznavati Damira Tomljenovića Gavrana. Prvi dan zajedno smo došli u Rakitje i cijeli njegov ratni put do tog tragičnog datuma bili smo zajedno. Bili smo veliki prijatelji. Prošle su 22 godine od njegove pogibje, ali njegova uloga jednog od junaka Domovinskog rata je nemjerljiva, kazao je Medved
22. Memorijalni malonogometni turnir u spomen na  hrvatskog branitelja Damira Tomljanovića-Gavrana odigran je protekle  subote. Smisao ovog turnira na kojem je sudjelovalo 12 ekipa iz cijele Hrvatske je očuvanje uspomene na ovog iznimnog hrvatskog branitelja koji  je najveći doprinos u Domovinskom ratu dao upravo u Zadarskoj županiji, gdje je 17. veljače 1994. i položio život za domovinu.
“Bili smo veliki prijatelji”
U znak sjećanja na Gavrana i sve poginule u Domovinskom ratu, u Selinama je u subotu, uoči turnira, služena sveta misa na kojoj je počast  Gavranu došao iskazati i ministar branitelja Tomo Medved.
– Imao sam čast osobno poznavati Damira Tomljenovića Gavrana. Prvi  dan zajedno smo došli u Rakitje i cijeli njegov ratni put do tog tragičnog  datuma bili smo zajedno. Bili smo veliki prijatelji. Prošlo je 22 godine od  njegove pogibje, ali uloga Damira Tomljenovića Gavrana, jednog od junaka Domovinskog rata je nemjerljiva. Dok smo živi sjećat ćemo ga se, a  nadam se i naši potomci jer riječ je o ljudima koji su stvorili našu novu  povijest. Svake godine ovdje u Selinama sjećamo se njega i svih poginulih hrvatskih branitelja, istaknuo je Medved.
I načelnik Općine Krsto Ramić izjavio je kako se posljednjih 14 godina  malonogomettni turnir održava na području njegove općine.
– Imali smo sreću da je Gavran za života svoju dužnost obavljao s područja općine Starigrad, početak priče je bio ovdje. Stoga je naša dužnost  i obveza da ne dozvolimo zaborav Damira Tomljanovića Gavrana i svi  ostalih junaka Domovinskog rata, naglasio je Ramić.
11 projekata
Ministar se osvrnuo na preseljenje šatora iz Savske ulice u Zagrebu u  Vukovar.
– Šator je na dogovor braniteljskih udruga privremeno u Vukovaru, a  uskoro će se udruge dogovoriti i očitovati gdje će se šator smjestiti. Ne  želim da se stvaraju visoke tenzije zbog toga. Imamo puno ozbiljnijih  stvari koje trebamo rješavati, rekao je Medved.
A riječ je o 11 projekata koje je njegovo ministarstvo pokrenulo. U prvom redu riječ je o jedinstvenom zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, prijedlogu nacionalne strategije za očuvanje kvalitete zdravlja branitelja i stradalnika Domovinskog rata, stambenom zbrinjavanju branitelja.
– Svi su ovi projekti važni, međusobno povezani i važni za očuvanje  zdravlja branitelja. Mi smo to prepoznali, proveli analize i radimo na novim modelima pomoći, kazao je ministar branitelja Medved.
Ocijenio je i rad prvih 100 dana Vlade, rekavši kako je on tek 40 dana  ministar, ali i da se radi sve za dobrobit hrvatskih građana. Atmosfera i  suradnja su jako dobre, kazao je Medved.