Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tko je ovo očekivao?

Autor: Viktor Bogut

31.05.2010. 22:00
Tko je ovo očekivao?

Foto: Zvonko KUCELIN



Šteta, ali stvarno šteta bi bila da Zadar nije sinoć slavio. Jer to je bila onakva predstava kakav ovaj grad zaslužuje. Puna dvorana, borbena i neizvjesna utakmica i ono što smo svi priželjkivali, velika pobjeda Zadra. Da, Zadar je poveo s 2:0, a niti najveći optimisti nisu mogli očekivati da će pred treću utakmicu Zadar imati tri meč lopte. Zar uopće treba sumnjati čija će pjesma se oriti u subotu u Draženovom domu.
Za ovu pobjedu trebalo se pošteno namučiti. Iako se činilo da će se do nje doći mnogo lakše nego što se i očekivalo. Zadar je u prvom poluvremenu igrao, Cibona nije. Doduše jedino je od zagrebačkih igrača Tomas bio “unutra”, dok ostali, što zbog nervoze, što zbog nesnalaženja pred zadarskom atmosferom, što zbog vrlo dobre zadarske obrane čija je posljedica bila da su Zadrani bili na ruci svakog šuta, nisu mogli pogoditi manje-više ništa. A 26 poena u prvom poluvremenu dovoljan je dokaz kako je Cibona bila napadački slaba i limitirana. Zadrani su u tom razdoblju branili sve. Cibonini centri nisu mogli ništa, preko “pick&rolla” Cibona nije uspjela napraviti nikakvu prednost, a napad Zadra je bio vrlo strpljiv, igrači koncentrirano pogađali otvorene šuteve i na taj način stigli do lijepe prednosti na poluvremenu. No, istini za volju, teško je bilo očekivati da će Cibona biti tako slaba i u nastavku. I nije. Daleko od toga. Gordon je namjestio ruku, pogodio četiri trice za redom, Tomas je dodao svoje i vrlo brzo, od euforije došlo se do ruba plaća. Obrana doduše nije bila puno lošija, no Zagrepčanima se otvorilo, a u prilog su im išli i napadački skokovi kojih su se u posljednjoj četvrtini prilično nakupili.
No, ono što je Zadranima nedostajalo u velikom dijelu sezone, pronašli su izgleda na kraju. Bilo je dovoljno koncentracije, ali i hrabrosti da se okrene -4 u vrlo neugodnoj situaciji i dođe do pobjede.
I što sada? Do titule, koja je pred početak hrvatske Lige za prvaka činila se kao potpuno nerealan san, ostala je još jedna pobjeda. I tri prilike. No, je li pretjerano reći da Cibona i dalje nije autsajder. Doduše, teško je momčad koja gubi 2:0 nazvati favoritom, no činjenica je da je Cibona i dalje mnogo snažnija momčad od Zadra. Momčad koja u Gordonu i Tomasu ima vođe i kvalitetu kakvu Zadar nema. Cibona je u ovoj sezoni mnogo puta dokazala svoju kvalitetu, no ono što je velika prednost Zadra je činjenica da niti Cibona nema još trofej. Dva finala su izgubili. To sigurno nešto govori. Što točno? Možda ćemo vidjeti u subotu. No, pozvali su i trener Jusup i jedan od junaka jučerašnja pobjede, Rok Stipčević, na smirenost. Nisu željeli još slaviti. I to je dobro, jer Cibonu definitivno nije lako dobiti. I pobjeda neće doći sama od sebe, a zar je uopće potrebno sumnjati da će Zagrepčani biti itekako motivirani. No, jedno je sigurno, ono s početka teksta, zagrebačka dvorana ponovno će biti prepuna – Zadrana.