Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zatvorska kazna uz poruku Sudskog vijeća: Nasilje nećemo tolerirati!

Autor: Minja Gugić

31.05.2010. 22:00
Zatvorska kazna uz poruku Sudskog vijeća: Nasilje nećemo tolerirati!

Foto: Filip BRALA



Rogiću je uz pet godina i dva mjeseca zatvora izrečena i mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu jer kako je tijekom suđenja utvrdio vještak psihijatrijske struke, Rogićev poremećaj osobnosti u kombinaciji s alkoholom izaziva agresiju
 
Ovakvom presudom, ovo Sudsko vijeće želi poslati poruku i vama i javnosti da se agresija i nasilje neće tolerirati. Postoji niz načina kako se mogu riješavati problemi i sukobi. Nasilje nije jedan od njih. U posljednje vrijeme svjedoci smo sve većeg porasta nasilja među mladima i to je uzelo previše maha. I zbog toga je poruka jasna – nasilje nećemo tolerirati – naglasila je jučer na Županijskom sudu u Zadru predsjednica Sudskog vijeća Dijana Granacarić izričući presudu od pet godina i dva mjeseca zatvora Jošku Rogiću (22) zbog pokušaja ubojstva Mislava Marušića (19).
Rogić je Marušića dočekao ispred kuće u Ulici Ante Trumbića u Zadru, 15. prosinca prošle godine i brutalno ga pretukao bezjbol palicom tako da je nesretni mladić zadobio teške i po život opasne ozljede. Preživio je samo zahvaljujući nekolicini prijatelja koji su ga odmah prevezli u zadarsku Opću bolnicu gdje je hitno operiran te mu je tako život spašen.
No, posljedice, kako se moglo čuti tijekom suđenja, mladić osjeća još i danas tako da se nije pojavio ni na jednoj sudskoj raspravi jer nije bio u stanju.
Sutkinja Grancarić presudu je dalje obrazložila naglasivši kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je mladić počinio kazneno djelo pokušaja ubojstva i to na način kako mu je to optužnicom zadarskog tužiteljstva i stavljeno na teret.
Tome u prilog, kako je pojasnila sutkinja Grancarić, govori i niz provedenih kako personalnih, tako i materijalnih dokaza.
– Nema govora o tome da ste postupili u nužnoj obrani ili pak da ste ih prekoračili. Pri izricanju visine kazneno pravne sankcije u obzir smo uzeli olakotne i otegotne okolnosti. U olakotne okolnosti cijenili smo smanjenu ubrojivost te primjereni stav i držanje pred sudom. Što se pak, tiče otegotnih okolnosti, riječ je o izraženoj brutalnosti koju ste pokazali pri počinjenju ovog kaznenog djela. Vi ste ničim izazvani, Marušića dočekali pred kućom. Nije vas ničim isprovocirao, niti vam se obratio. Vi ste ga udarili bejzbol palicom po glavi i to takvom silinom da je palica pukla. Nakon što se on srušio, okrenuli ste se i bez riječi otišli – obrazložila je sutkinja Dijana Grancarić obraćajući se osuđenom Jošku Rogiću.
Dodala je još kako je za ovo kazneno djelo Zakonom previđena kazna od najmanje pet godina zatvora, ali s obzirom na to da ga je Rogić počinio u roku kušnje jer je na Općinskom sudu u Zadru bio pravomoćno uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora, pet godina i dva mjeseca stoga predstavlja jedinstvenu zatvorsku kaznu.
Uz boravak iza rešetaka, Rogiću je izrečena i obvezna mjera liječenja od ovisnosti jer je tijekom suđenja vještak psihijatrijske struke utvrdio kako mladić ima poremećaj osobnosti, a to u kombinaciji s alkoholom kod njega izaziva agresivno ponašanje.
Jošku Rogiću produljen je pritvor gdje će ostati do pravomoćnosti presude.
Mladić je presudu saslušao mirno ne pokazujući emocije.