Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nadbiskup Puljić zadovoljan načinom izvještavanja zadarskih medija

31.05.2012. 22:00
Nadbiskup Puljić zadovoljan načinom izvještavanja zadarskih medija


Crkvi je poznato da mediji, ako se ispravno upotrebljavaju, pružaju efikasnu pomoć čovječanstvu – rekao je monsinjor Puljić naglasivši kako se ti isti mediji mogu i zloupotrijebiti zbog čega Crkva osjeća materinsku brigu i bol


Povodom 46. Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija utemeljenog prema smjernicama iz dekreta Drugog vatikanskog sabora “Inter mirifica” o sredstvima društvenih komunikacija, zadarski nadbiskup, monsinjor Želimir Puljić susreo se jučer u dvorani sjemeništa Vicko Zmajević s predstavnicima zadarskih medija. Nadbiskup Puljić ukratko je predstavio dokument o medijskom djelovanju Crkve “Communio et progressio”, izrazivši svoje zadovoljstvo načinom izvještavanja zadarskih medija, a napomenuo je i kako se upravo ove godine slavi 41. obljetnica objave tog pastoralnog naputka Drugog vatikanskog sabora.
Monsinjor Puljić zadovoljan zadarskim medijima
– U modernom razdoblju, posebice 19. i 20. stoljeću, nažalost, dogodio se negativni obrat u odnosu Crkve i medija. Zašto? Zbog posljedica zaokreta modernoga doba prema kulturološkom antropocentrizmu i sekularizmu, a oni znamo nisu uvažavali transcendenciju. I nastalo je ozračje nepovjerenja. Crkva je još zadržala utjecaj nad tradicionalnim sredstvima društvene komunikacije u umjetnosti, arhitekturi, glazbi. Ali, novi mediji, kao plod moderne znanosti i tehnologije, izmakli su joj. To je onda imalo loše posljedice i za Crkvu. Urodilo je nepovjerenjem u tiskovine, te u jednom razdoblju i uvođenjem “crkvenog indeksa zabranjenih knjiga” – kazao je monsinjor Puljić napomenuvši kako se potom, početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća dogodio veliki crkveni događaj koji je donio obrat u odnosu Crkve prema modernim medijima. Istaknuo je kako je umjesto konfrontacije, zatvaranja i osude Koncil pokrenuo otvaranje, suradnju i dijalog.
– U tom okviru valja razumjeti i novi odnos prema sredstvima društvenog priopćavanja koji je prikazan u posebnom dekretu pod nazivom “Inter mirifica” jer nove medije naziva “zapanjujućim izumima tehnike” i prema njima ima pozitivan i kritičan stav. Majci Crkvi je poznato da ta sredstva, ako se ispravno upotrebljavaju, pružaju efikasnu pomoć čovječanstvu – rekao je monsinjor Puljić naglasivši kako se ti isti mediji mogu i zloupotrijebiti zbog čega Crkva osjeća materinsku brigu i bol. A moguća šteta i korist upravo su, pojasnio je, bili koncilskim ocima motivom i povodom da se pozabave međusobnim odnosima.
Osim monsinjora Puljića medijskim djelatnicima obratili su se i Nada Zgrabljić Rotar, predsjednica Programskog vijeća HRT-a i zamjenica pročelnika Odjela za informatologiju i komunikologiju Sveučilišta u Zadru te don Elvis Ražov, ravnatelj Visoke teološke katehetske škole u Zadru, koji je predstavio ovogodišnju Papinu poruku vezanu uz spomenuti dan, a koja ove godine glasi: “Šutnja i Riječ: put evangelizacije”.
Papa o važnosti ravnoteže između riječi i šutnje
– Sam Sveti Otac naglašava da je u komunikaciji nužna ravnoteža između riječi i šutnje kako bi se postigao istinski dijalog i duboka bliskost među ljudima. Kaže kako se ponekad riječ i šutnja međusobno isključuju što dovodi do stanovite zaglušenosti, a onda se time stvara ozračje hladnoće za razliku od obrnute situacije kada se uzajamno upotpunjuju. Tada komunikacija dobiva na vrijednosti i značenju – pojasnio je don Elvis Papine misli kojima je obilježena ovogodišnja obljetnica vezana uz sredstva komunikacije. Dodao je kako je Sveti Otac skrenuo pozornost i na činjenicu da tamo gdje vlada obilje poruka i informacija šutnja postaje bitna kako bi se moglo razlučiti važno od nevažnoga, a osvrnuo se i na moderne medije i Internet kao izvor informacija. Citirao je poruku pape Benedikta XVI. povodom ovog dana koja glasi: “Kada ljudi razmjenjuju informacije, već dijele same sebe, svoj pogled na svijet, svoje nade, svoje ideale” napomenuvši nadalje kako Papa smatra da društve mreže mogu pomoći današnjim ljudima u pronalaženju vremena za razmišljanje i istinska propitkivanja, prostor za šutnju, priliku za molitvu, razmatranje ili zajedničko slušanje Božje riječi.
Nada Zgrabljić Rotar održala je kratko predavanje na temu “Kultura govora u medijima” gdje se osvrnula na odgovornost medijskih djelatnika u kreiranju javnog mnijenja i plasiranju informacija.


Puljić o don Ivici Sinanoviću




Nadbiskup Puljić nije jučer mogao izbjeći pitanja predstavnika medija vezana uz nemili događaj od prije nekoliko dana u dubrovačkoj župi gdje je svećenik don Ivica Sinanović ubio svog župljanina.
– Istina je da sam ga ja zaredio i dobro poznavao, da sam ga i tri puta namještao u tri različite župe, ali zaista ne bih želio sada govoriti o tome jer je istraga događaja u tijeku. Ne bi bilo u redu – rekao je zadarski nadbiskup napomenuvši kako se na ovom primjeru može vidjeti važnost šutnje.
– Istina je da je svećenik ubio, ali prvi napisi u medijima “svećenik ubojica” bili su zaista štetni i suvišni. Kasnije se, kao što ste vidjeli, pokazalo da je svećenik ubio u samobrani, da je čovjek provalio vrata usred noći i krenuo ubiti njega – pojasnio je monsinjor Puljić.