Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadarski mir u Zadar doveo Europsku mrežu mjesta mira

31.05.2012. 22:00
Zadarski mir u Zadar doveo Europsku mrežu mjesta mira


Cilj je ovog udruženja promovirati suradnju među gradovima i mjestima na kojima su potpisane mirovne konvencije, kao što je poznati Zadarski mir potpisan 1358. godine


U Donatu je svečano otvoreno VI. zasjedanje glavne skupštine Europske mreže mjesta mira.
Grad Zadar član je tog udruženja koje okuplja članice, odnosno gradove, institucije i udruge iz 10 europskih zemalja, a djeluje od 2011. godine.
Goste, među kojima i predsjednika udruženja Eduarda Bassa pozdravio je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
– Suvremeno društvo počiva na međusobnom razumijevanju i uvažavanju. Upravo neki događaji iz povijesti kojima su svjedočila brojna mjesta u Europi, među kojima i ova okupljena u našoj udruzi, temelj su današnjih prijateljskih odnosa među narodima i državama, temelji su otvorenog društva. No, i mi smo tek dio povijesti i imamo odgovornost prema naraštajima koji dolaze. Obveza je svih nas širiti i štititi kulturu mira, promovirati međusobno razumijevanje i suradnju, a naši gradovi u tom procesu imaju posebnu ulogu, kazao je Vrančić i istaknuo kako je Zadar grad koji je prije četiri godine proslavio 650. godišnjicu Zadarskog mira između hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. i Venecije, mira koji je značio društveni i gospodarski napredak Zadra i čitave hrvatske obale.
Cilj je ovog udruženja promovirati suradnju među gradovima i mjestima na kojima su potpisane mirovne konvencije, kao što je poznati Zadarski mir potpisan 1358. godine, razmjenjivanje iskustava i znanja te pokretanje zajedničkih inicijativa na polju promocije kulturnog turizma na tim mjestima, uspostavljanje Europske rute mira koja bi povezivala mjesta članice te kandidiranje aktivnosti udruženja za financijska sredstva iz fondova Europske unije.
O Zadarskom miru govorio je Serđo Dokoza sa Sveučilišta u Zadru, a okupljenima je svirao gudački kvartet Zadarskog komornog orkestra.