Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lukić: Dio su mi odnijeli, a dio je još u kući, a ja nemam gdje!

Autor: Suzana Bandić

31.05.2013. 22:00
Lukić: Dio su mi odnijeli, a dio je još u kući, a ja nemam gdje!

Foto: Marin GOSPIĆ



Bivši biogradski gradski vijećnik Šime Lukić (64), koji je prije tri tjedna uz asistenciju policije deložiran iz obiteljske trokatnice, vratio se u svoj dom. Lukić je, kako nam je sam ispričao, sačekao da se raziđu svi oni koji su oko deložacije bili angažirani, nakon čega je zamijenio bravu na vratima te ušao na gornji kat kuće gdje se i danas nalazi.
– Meni je ovdje učinjena velika nepravda. Čak 12 godina sporio sam se po sudovima u Biogradu i Zadru, gdje sam pokušao dokazati da sam samo bio posrednik u transferu novca između mog brata Ivice i Jure Markova. Imam ja i račune i svoje svjedoke, ali ništa mi to nije pomoglo. Sud je kuću prodao na javnoj dražbi, a ja to nisam ni znao – kaže Lukić dodajući da danas ima drugog odvjetnika, a tadašnji da se nije odazvao na ročišta niti je njega osobno o tome uopće izvijestio. Po Lukićevoj priči njegov brat je Markovu bio dužan tadašnjih 50 tisuća DEM-a, a njegov brat njemu za najam prizemlja kuće, gdje je bio poznati restoran u to vrijeme. Dogovorili su se da »prebiju dug« preko njegova računa, a kako ga on nije ni imao, uplata je išla preko računa njegova, sada već bivšeg zeta. No već u tom dijelu 82-godišnji Markov ima drugačiju priču.
– Ja sam njemu posudio 50 tisuća njemačkih maraka. Rekao mi je da mu to treba za polog u Zagrebačkoj banci kako bi mu isplatili kredit od 200 tisuća DEM-a. Tamo smo otišli zajedno i on je iz džepa izvadio neki papirić sa žiro-računom. Bilo mi je odmah sumnjivo to, ali me uvjerio da je sve u redu. Sutradan sam otišao sam u banku provjeriti kud je otišao moj novac. Pitao sam zaposlenicu u banci, a ona mi je dala podatke meni nepoznata muškarca s adresom u Koprivnici – priča Markov dodajući kako je sutradan odmah otišao k Lukiću. Našao ga je u restoranu uz šank te ga pitao komu je otišao njegov novac na što mu je, kaže, Lukić odgovorio kako je riječ o njegovu zetu.
– Izvadio je neki papir od Bure commerca i tamo mi napisao: »Ja Šime Lukić izjavljujem da sam primio 50 tisuća DEM-a od Jure Markova« i potpisao se, ali je kasnije to zanijekao. I danas tvrdi da to nije istina – kaže Markov, dok Lukić dodaje kako mu je nudio novac, no da on to nikako nije želio prihvatiti, jer da mu je od početka cilj bio dočepati se njegove kuće. Nadalje, Lukić tvrdi kako je tek kasnije doznao da mu je kuća prodana Markovu za milijun kuna, a da on ni danas nije dobio niti lipe, iako je dug iznosio svega 184 tisuće kuna uvećano za zatezne kamate. Upitan za dug bankama koji se spominjao Lukić tvrdi kako on nije imao nikakvih dugovanja već njegov sin kojemu je on jamčio za kredit upravo tom obiteljskom kućom u Bračkoj ulici u Biogradu.
Šime Lukić tvrdi kako su mu prilikom deložacije osobne stvari uništene, a da je jednako i s osobnim stvarima njegove kćeri i unuka, koje su se nalazila u dijelu gornje etaže kuće gdje su inače tri apartmana.
– Odnijeli su mi garderobu iz ormara, a u jednoj jakni sam u džepu imao sedam tisuća eura. Zbog svega toga podnio sam prijavu policiji – kaže Lukić, no i prozvani Jure Markov tvrdi kako je on prijavio njega te da čeka da institucije odrade svoje.
– Ušao je u kuću odmah i ja mu ništa ne mogu. Prijavio jesam, ali policija ga neće izbaci bez sudskog rješenja – kaže Markov.