Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najveći pad cijena zemljišta u Zadru

Autor: Damir Maričić

31.05.2013. 22:00
Najveći pad cijena zemljišta u Zadru

Foto: Marin GOSPIĆ



Cijene zemljišta u Zadru u godinu dana oborene su 18 posto, a u zadnjem mjesecu 7,6 posto, što je najveći pad u zemlji


Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene travanjske cijene građevinskih zemljišta bile su uvjerljivo najviše u pojedinim mjestima na Jadranu, često više i od zagrebačkih.
 Na mjesečnoj razini, odnosno, u usporedbi s onima iz ožujka, travanjske cijene građevinskih zemljišta najveći pad bilježe u gradu Zagrebu (-7,8 posto) i Zadarskoj županiji (-7,6 posto), dok su na području Zagrebačke županije istovremeno zabilježile porast (1,6 posto). Blagi mjesečni pad cijena bilježe i županije Primorsko-goranska (-1 posto), Splitsko-dalmatinska (-1,3 posto) i Istarska (1,4 posto).
Žrtve krize
Poznato je da su cijene nekretnina dolaskom gospodarske krize počele padati, a isto je i s cijenama građevinskih zemljišta koje prema podacima portala Crozilla.com od 2009. godine bilježe najniže travanjske vrijednosti.
Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom travnja bile su preko 10 posto niže no u istom mjesecu 2011. i 2012. godine, zatim oko 12 posto niže no u istom mjesecu 2010. godine te preko 23 posto niže no tijekom travnja 2009. godine. U tom razdoblju najveće razlike u cijenama, odnosno najveći pad bilježe građevinska zemljišta grada Zagreba, a najmanji pad ona na području Splitsko-dalmatinske županije.
 Cijene građevinskog zemljišta, kako je za portal Crozilla.com rekao Ivan Bižanović iz agencije Lika nekretnine d.o.o., na pojedinim lokacijama u Lici su pale od 10 do 30 posto, dok su na pojedinim lokacijama uz potoke, jezera i rijeke uvijek iste. Cijene tamošnjeg građevinskog zemljišta, prema Bižanovićevim se riječima u prosjeku kreću od 7 do 20 eura po metru kvadratnom, s tim da centri gradova Gospića i Otočca dosežu cijenu i od 30 do 50 eura po metru kvadratnom.
Jadran – cijene u laganom porastu
 Kod stanova i kuća mnogo je faktora o kojima cijena ovisi, a kod zemljišta je lokacija onaj ključni.  
 Cijena građevinskog zemljišta ovisi ponajprije o njegovoj lokaciji: prometnoj povezanosti, pristupačnosti terena i terenskim uvjetima ili blizini mora, ako je riječ o onima na Jadranu. Također su skuplja i zemljišta koja se nalaze u zoni gradnje, te imaju svu potrebnu dokumentaciju. U gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske, cijenu najčešće podiže blizina središta grada ili određenih kulturnih ili društvenih ustanova, trgovačkih centara i slično. No, na područjima uz more, uz navedene faktore, blizina mora prioritet je u određivanju cijene – tako cijena zemljišta najčešće raste s blizinom mora i obrnuto. 
Unatoč tome što se promjena cijene nekretnina, pa tako i građevinskih zemljišta već nekoliko godina kreće silaznom putanjom, nije nepoznanica da cijene na Jadranu dolaskom ljepšeg vremena i prvih turista bilježe pomak na gore. Tako je na mjesečnoj razini, prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, porast traženih cijena građevinskih zemljišta zabilježen u velikom broju gradova uz more, a više no u ožujku bile su travanjske cijene zemljišta u Omišu, Makarskoj, Vodicama, Kaštelima i Zadru, te na otocima Rabu i Hvaru.
 U usporedbi s onima iz travnja 2011. i 2012. godine, cijene građevinskih zemljišta bilježe zamjetne oscilacije i dok u nekim mjestima poput Pule, Vodica ili otoka Paga i Brača bilježe osjetan pad, osjetan porast bilježe one u Omišu, Makarskoj, Hvaru i Rabu.
Zagreb povoljniji od Jadrana
 Iako je u Zagrebu potražnja za nekretninama najveća, zanimljiv je podatak da je prosječna tražena cijena zemljišta u nekim mjestima uz more mnogo viša od zagrebačke.
 Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com prosječna tražena cijena kvadratnog metra građevinskog zemljišta u Zagrebu je iznosila 166 eura, što je niže no u Omišu gdje je bila 192 eura, u Splitu 285, u Makarskoj 278 eura, u Dubrovniku 229 ili na Braču 168 eura.
Zadar se u ovom prikazu ističe kao sredina u kojoj su na godišnjoj razini od travnja 2012. do travnja 2013. godine cijene najviše pale, odnosno čak 18 posto ali su takve cijene u sredini kretanja na razini zemlje sa 109 eura. Pad je u Zadru gotovo najveći i na mjesečnoj razini.
Naravno da uz sveopće uzroke pada cijena u cijeloj zemlji u slučaju Zadra pad određuje i raspoloživo zemljište a kojega je izrazito puno u ponudi, a kupaca kao i drugdje u zemlji očito nedostaje.
Treba kazati da su u Zadru do 2009. najveći rast, čak veći od čistog graditeljskog posla imali poslovi s nekretninama, do tih godina inače simbolično zastupljeni u ukupnom zadarskom gospodarstvu. Štoviše zadarsko gospodarstvo u poslu s nekretninama imalo je u hrvatskim razmjerima značajno veći udjel od udjela stanovništva Zadarske županije u državi. Razmjer je iznosio duplo, odnosno dok je Zadarska županija u zemlji na četiri posto stanovnika, a u većini gospodarskih pokazatelja na manje od tri posto u nekretninama smo svojevremeno zauzimali gotovo osam posto tog posla u državi. No zlatno doba graditeljskog posla (graditeljstvo je u jednom vremenu bilo udjelom u BDP-u Zadarske županije prešlo 12 posto pa i promet veze i brodarstvo) se ne vraća ni u naznakama kao niti s njim neraskidivo vezano poslovanje s nekretninama.
D. MARIČIĆ/Crozilla.com