Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kurikularna reforma je naša, budućnost naše djece!

31.05.2016. 22:00
Kurikularna reforma  je naša, budućnost  naše djece!


– Stručnost i znanje trebaju biti na prvom mjestu. Djeca iz škola trebaju izlaziti kao obrazovani građani, a ova kurikularna reforma dala je nadu i optimizam da će se obrazovni sustav pokrenuti na bolje, poručila je okupljenima Kukuljica
Kurikularna reforma je budućnost naše djece, Misli izvan  okvira, Obrazovni lonac ne treba politički poklopac, Obrazovna reforma  je domoljubni čin, samo se neki od povika i transparenata koji su se  jučer mogli čuti i vidjeti na prosvjedu podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi u Zadru. Na Narodnom trgu jučer je podršku ekspertnoj skupini  stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi i nužnim promjenama u  obrazovnom sustavu dalo nekoliko stotina Zadrana. Umjetnici, znanstvenici, roditelji, bake i djedovi, učenici, svi su jučer bili jedinstveni u  podršci kako su promjene u obrazovnom sustavu nužne i potrebne.
Znanje, a ne repeticije
Fanita Kukuljica, organizatorica prosvjeda, izričito je istaknula kako  stručnjake koji su dugo radili na kurikularnoj reformi treba pustiti da do  kraja odrade svoj posao.
– Na reformi obrazovnog sustava radili su stručnjaci koji znaju što se  događa u školstvu, konstantno su sa djecom, znaju mane sadašnjeg sustava i treba ih pustiti da proces reforme privedu kraju, kazala je Kukuljica. I sama majka dvoje djece u obrazovnom sustavu svjesna je koliko su  promjene nužne i dobrodošle.
– Sa promjenama u sustavu obrazovanja kasnimo. Roditelji puno novaca troše na razne repeticije, znanje se ne povezuje sa stvarnim činjenicama, troše se resursi, vrijeme i novac. Reforma je zaustavljena i prije nego što je počela, jasna je Kukuljica.
Istaknula je kako kurikularnu reformu nemaju pravo svojatati ni lijevi,  ni desni političari jer je ona naša, vaša, budućnost naše djece.
– Stručnost i znanje trebaju biti na prvom mjestu. Djeca iz škola trebaju izlaziti kao obrazovani građani, a ova kurikularna reforma dala je nadu  i optimizam da će se obrazovni sustav pokrenuti na bolje, poručila je  okupljenima Kukuljica.
Irena Jurjević, pedagoginja, predsjednica udruge Humani studio i  majka 6,5 godišnje djevojčice prosvjed podržava jer je svjesna kako obrazovni sustav zahtjeva promjene.
– Kurikularna reforma trebala je stvari promijeniti nabolje, omogućiti  djeci zadržati znatiželju i da sa veseljem postavljaju pitanja. Ne postoji  dijete od 6 godina koje ne voli postavljati pitanja. Sa 13, pa nadalje ne  znam koliko ih je i ima li ih uopće, rekla je Irena.
Dina Blagdan prosvjed je jučer došla podržati jer smatra kako djeca  školu ne trebaju doživljavati kao neprijateljsko mjesto.
– Treba odustati od štrebanja, bubanja bespotrebnih činjenica napamet i individualno se posvetiti svakom djetetu, tvrdi Dina.
Okupljenim građanima obratio se dr. sc. Krešimir Krolo, viši asistent  na Odjelu za sociologiju zadarskog Sveučilišta.
– Želim da mi dođu studenti koji se ne boje postavljati pitanja, studenti koji se ne boje i žele raspravljati, rekao je Krolo.
Njegov kolega dr. sc. Sven Marcelić, viši asistent na istom odjelu zadarskog Sveučilišta, naglasio je kako škola ne smije biti institucija u kojoj se  djecu prisiljava na bilo što.
– Škola treba biti mjesto iz kojeg učenici neće bježati. Pozdravljam one  u zgradi desno koji se naviruju iza zavjesa, kao i sve koji su ovdje došli piti kavu kao da ih se sve ovo ne tiče, kazao je Marcelić te, kao njegovi prethodnici, zaradio pljesak okupljenih.
A da su glavni akteri kurikularne reforme željni promjena moglo se  čuti od učenice trećeg razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn,  Tonije Jurišić.
Šoletić: Vrijeme je da se promjene dogode
– Učenici trebaju školu kao mjesto tolerancije. Svakome se treba pristupiti individualno. Škola treba postati mjesto gdje nam se nudi prilika  za kreativno izražavanje. Mi smo istraživači po prirodi, nemojte nas  ignorirati. Podržite nas i poštujte!, poručila je Tonia.
Tamara Šoletić, kazališna i televizijska glumica također je nazočila  prosvjedu podrške za kurikularnu reformu.
– Kurikularna reforma mora biti točka jedinstva, lijevih, desnih, crnih i  bijelih. Konačno se krenulo raditi na promjenama u obrazovnom sustavu i sad je vrijeme da se one dogode. Stoga podršku moramo dati svi zajedno i moramo biti glasni. Moramo podržati reformu kako bi naša djeca  imala bolje obrazovanje i kako bi bili željni novih znanja i učenja, izjavila  je Šoletić.
Nastupio je i sveučilišni profesor Emil Šprljan koji je izveo večer prije  napisanu pjesmu zaraznog refrena – treba nam reforma i dobre volje,  Hrvatska može bolje!
Skupovi podrške kurikularnoj reformi jučer su održani u 13 hrvatskih  gradova. Uoči održavanja prosvjeda, sve glasnije se isticalo kako kurikularnu reformu ne smiju svojatati ni sadašnja, ni bivša vlast. Sa zadarskog  prosvjeda upravo je ta poruka upućena političkim akterima, kao i ona  snažnija i mnogo važnija, da se zajednički ujedine i zajedno nastave raditi na provođenju kurikularne reforme, za bolju budućnost novih naraštaja, za kvalitetenije obrazovanje i u konačnici – za bolju Hrvatsku.