Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na biogradskom stolu delicije svih hrvatskih krajeva

31.05.2017. 22:00
Na biogradskom stolu delicije svih hrvatskih krajeva


Grad Biograd na Moru i Turistička zajednica tradicionalno, već 12. godinu zaredom, organiziraju Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora objedinjenog pod nazivom Gastro stol 2017.
Jedinstveni gastro spektakl na Jadranu održava se na biogradskoj rivi,  Obala kralja Petra Krešimira IV., od petka do nedjelje, odnosno od 2. do 4. lipnja. Ove godine kilometarski Gastro stol povezuje i biogradsku feštu, svetkovinu Duhovi koja se u kraljevskom gradu proslavlja u nedjelju.
Svečano otvorenje Festivala sutra navečer s početkom u 19.30 sati započinje defileom kojeg predvode Biogradske mažoretkinje i Gradska glazba.
– Navratite ovaj vikend u Biograd na Moru i uživajte u mirisima i okusima delicija koje će prezentirati svaki kutak Lijepe Naše, ali i internacionalne kuhinje gdje će na glavnom mulu već sutra svoju kuhinju predstavljati naši prijateljski gradovi. Dopustite svim svojima čulima da uživaju na Gastro stolu u Biogradu na Moru, pozvao je gradonačelnik Ivan Knez.
Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
– U već dvanaestogodišnjoj tradiciji Gastro stol je do sada posjetilo oko 370.000 posjetitelja, a proizvode je predstavilo 2.886 izlagača, rekao je dogradonačelnik Marijan Stopfer.
Na samoj rivi bit će oko 300 izlagača a posjetitelji će imati prigodu vidjeti kako se pripremaju mnoga tradicionalna dalmatinska i kontinentalna jela, poput fritaje od 2.000 jaja, poljičkog soparnika, benkovačkog prisnaca promjera jedan metar, slavonskog čobanca, neretvanskog brudeta od jegulja, rižota od morskih plodova, pašte fažola i mnogih drugih jela.
U tri dana vrhunske zabave tako će se za svakoga naći po nešto, a nastupit će i razni ulični zabavljači dok će klape promenadno pjevati na rivi među posjetiteljima kako bi im približili dio dalmatinske tradicije.
Na dvije pozornice na rivi izmjenjivat će se poznati hrvatski glazbenici: Maja Šuput, Gustafi, Učiteljice, Marijan Ban i Dikatatori, Jakša Jordes i drugi.