Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

U drugom krugu deset općina i grad Pag

31.05.2017. 22:00
U drugom krugu deset općina i grad Pag


U nedjelju se održava drugi krug lokalnih izbora u 10 općina u Zadarskoj županiji i Gradu Pagu jer nitko od kandidata za načelnika, odnosno gradonačelnika nije osvojio potrebnu većinu glasova, 50 posto plus jedan glas.
Načelnike će u nedjelju birati mještani općina Galovac, Gračac, Kali, Kolan, Pakoštane, Posedarje, Povljana, Sali, Škabrnja i Vrsi.
U gradu Pagu građani će birati gradonačelnika između dvojice kandidata Ante Fabijanića, kandidat MODES-a i NS reformista koji je osvojio 28,45 posto i Igora Karavanića, HDZ-ovog kandidata s osvojenih 25,58 posto glasova.
Tijesna borba
U Vrsima se može očekivati tijesna borba, doslovce borba za svaki glas jer dosadašnja načelnica Sandra Vukić, kandidatkinja HDZ-a, u prvom je krugu izbora osvojila 43,60 posto glasova, dok je njezin protukandidat Luka Perinić osvojio 44,42 posto, inače kandidat grupe birača.
Slična situacija je i u Kalima. Tamo je dosadašnji načelnik Duško Vidov, kandidat SDP-a, dobio povjerenje 37,24 posto birača, dok je Marko Kolega, kandidat HDZ-a, dobio 38,80 posto. Izgubi li Vidov izbore za načelnika Kali, SDP će izgubiti jedinu općinu u Zadarskoj županiji u kojoj je na vlasti.
U Gračacu, Nataša Turbić kandidatkinja HDZ-a, osvojila je 40,50 posto glasova, dok je Goran Đekić (SDSS) osvojio 31,39 posto. I Turbić i Đekić na čelu Gračaca odradili su po jedan mandat pa će u nedjelju snage odmjeriti dvoje bivših načelnika.
Marin Gulan, kandidat HDZ-a i HNS-a sa osvojenih 45,80 posto povjerenje mještana također će tražiti u drugom krugu gdje mu je protukandidat također bivši načelnik Slavko Šare, sada kao kandidat NS reformista sa osvojenih 29,13 posto u prvom krugu lokalnih izbora. U ovoj općini također predstoji borba dvojice bivših načelnika.
U Salima će se glasati između Zorana Morovića, HSS-ov kandidata koji je osvojio 39,36 posto i HDZ-ovog kandidata Marijana Crvarića sa dobivenih 32,76 posto.
Marin Pernjak, kandidat HSS-a za načelnika Kolana osvojio je 35,16 posto, a u drugom krugu protukandidat će mu biti Šime Gligora s nezavisne liste koji je osvojio 18,30 posto.
Stara i nova imena
Posedarci će također u nedjelju na izbore, a u drugom krugu birat će između Ivice Zurka, HDZ-ovog kandidata koji je u prvom krugu osvojio 44,89 posto i Ivice Klanca koji je osvojio 43,18 posto glasova.
Drugi krug izbora za načelnika očekuju i Pakoštanci. U ovoj Općini povjerenje birača u nedjelju će tražiti dugogodišnji načelnik Milivoj Kurtov koji je u prvom krugu dobio 46,48 posto i Žoni Maksan koji je osvojio 27,17 posto glasova.
Povljana također bira. U drugi krug u ovoj općini ušli su Ivica Pogorilić, kandidat grupe birača s osvojenih 49,69 posto i Šime Jurišić, HDZ-ov kandidat s osvojenih 35,38 posto glasova.
Puno je novih imena, puno novih kandidata koji žele obnašati dužnosti načelnika pa će biti zanimljivo vidjeti mogu li oni, pojedine dugogodišnje svrgnuti s vlasti. Svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će se odvijati borba u Vrsima, Posedarju, Kalima, Salima te Pagu gdje je razlika svega postotak, dva i gdje će se prava bitka voditi doslovce za svaki glas.