Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Briljantin otvorio Zadarsko kazališno ljeto

Autor: Marija Knežević

30.06.2008. 22:00
Briljantin otvorio Zadarsko kazališno ljeto

Foto: Nenad MARČEV



Mjuzikl Jima Jacobsa i Warrena Caseyja “Briljantin” osvojio je svijet i napravio malu revoluciju u svijetu kazališta, glazbe i plesa, a filmska verzija sa Oliviom Newton-John i Johnom Travoltom ni nakon punih trideset godina ne gubi na popularnosti
Nakon opere  2006. godine i baleta lani, ove  je godine Zadarsko kazališno  ljeto otvorio “Briljantin” – mjuzikl zagrebačkog Gradskog  kazališta ‘Komedija’. Dva i pol  sata uključujući i petnaestominutnu pauzu publici su brzo  prošla, a pohvalnom općem  dojmu zacijelo je pridonio i  ambijent – otvorena scena pod  vedrim nebom na Trgu Pet  bunra.
Mjuzikl Jima Jacobsa i Warrena Caseyja “Briljantin” osvojio je svijet i napravio malu  revoluciju u svijetu kazališta,  glazbe i plesa, a filmska verzija  sa Oliviom Newton-John i  Johnom Travoltom ni nakon  punih trideset godina ne gubi  na popularnosti. Mjuzikl je  ukorijenjen u pop kulturi sedamdesetih, a bavi se društvom, poglavito mladima i  školskim sustavom pedesetih.  Kroz pjesme se rješavaju tinejdžerski problemi, lociraju  rupe u „sistemu”, a trajno ostaje – prijateljstvo. Svi songovi  iz mjuzikla, posebno Summer  Nights, Beauty School Dropout, We Go Together, Greased  Lightnin’  s vremenom su postali hitovi koji, „prevedeni” na zagrebački šatro u hrvatskoj verziji i nisu zvučali toliko  loše. Kose namazane briljantinom, kožne jakne  i šarene haljine čine mjuzikl vizualno primamljivim,  a priča o odrastanju, koja se i nakon toliko  godina gotovo nimalo nije promijenila, u ovoj je verziji „napunjena” pozitivnom energijom i slatkom nostalgijom.
Redatelj i koreograf je Igor  Barberić, dirigent Dinko Appelt, scenograf Darko Petrović, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. U ulozi Sandy  vidjeli smo Danijelu Pintarić,  dok je u ulozi Dannya zablistao redatelj i koreograf predstave Igor Barberić. Nastupli  su i Hana Hegedušić (Betty  Rizzo),  Mila Elegović (Marty), Nina Kaić (Jan), Morana  Paškiević (Frenchy),  Hrvoje  Banaj (Miss Lynch), Tina Vrtar Stipić (Patty), Ivana Masnjak (Cha Cha Digregorio),  Zoran Simikić (Kenickie),  Branko Glad (Roger), Nikola  Milat (Doody), Ivica Kovačević (Sonny), Adalbert Turner  Juci (Vince Fontaine), Đani  Stipaničev (Johnny Casino), te  Marinko Leš (Eugene). U  travnju ove godine mjuzikl je u  „Komediji” izveden jubilarni,  50. put.
Nakon izvedbe, u dvorištu  Providurove palače Hrvatska  kazališna kuća Zadar priredila  je za svoje vjerne posjetitelje,  goste i poslovne suradnike  domjenak, koji je potrajao do  iza ponoći.