Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Za presudu od dvije godine zatvora čut će u Australiji

Autor: Minja Gugić

30.06.2010. 22:00
Za presudu od dvije godine zatvora čut će u Australiji


Mario Lukenda proglašen je krivim jer je prije sedam godina u jednom gračačkom kafiću nožem u trbuh ubo i teško ozlijedio Igora Vuletu.
Mario Lukenda jučer je drugi put, u ponovljenom sudskom postupku na Županijskom sudu u Zadru, no ovaj put u odsutnosti jer s obitelji živi u Australiji, osuđen na istu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine zbog pokušaja ubojstva Igora Vulete.
Suđenje se ponovilo na traženje Vrhovnog suda RH, a presuda je izrečena u praznoj sudnici jer se nije pojavio ni Igor Vuleta koji posljednjih godina živi i radi u Beču.
No, predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić osim što je izrekla visinu kazneno-pravne sankcije, presudu je obrazložila naglasivši kako je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Lukenda počinio kazneno djelo na način kako mu je to i optužnicom zadarskog tužiteljstva stavljeno na teret.
Sutkinja Grancarić je pojasnila kako je Lukenda počinio kazneno djelo pokušaja ubojstva s izravnom namjerom te kako nije prihvaćena optuženikova obrana koju je dao tijekom prvog suđenja, a u kojoj je naveo kako je nožem duljine oštrice desetak centimetara nasumce mahao kako bi se obranio od napada Igora Vulete i njegovog rođaka Daria te kako uopće nije znao da je nekog ubo i teško ozlijedio.
Ipak, pri izricanju presude Sudsko je vijeće primijenilo institut ublažavanja kazne jer su se Lukendi u prilog “zbrojile” olakotne okolnosti, a to je njegova dotadašnja neosuđivanost te činjenica da je od samog događaja prošlo više od sedam godina.
Riječ je, podsjećamo, o događaju koji se zbio 16. lipnja 2003. godine u jednom gračačkom kafiću kada je Mario Lukenda ubo nožem u trbuh Igora Vuletu (31) i pritom ga teško ozlijedio.
Kako se moglo čuti tijekom suđenja, Vuleta je preživio samo zahvaljujući hitnoj liječničkoj intervenciji i operativnom zahvatu, ali posljedice ozljeđivanja osjeća još i danas.