Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Apostoli uzori

30.06.2011. 22:00
Apostoli uzori


Vjernici Radovina u općini Ražanac u srijedu  su po već stoljetnoj tradiciji  svetkovinom obilježili zavjetni  blagdan svoje župe, apostole sv.  Petra i Pavla. Po običaju najsvečanije je bilo na večernjoj  svetoj koncelebriranoj misi koju je u zajedništvu s domaćim  vjernicima te pristiglim hodočasnicima predvodio i propovijedao župnik zadarske  gradske Župe sv. Šime i kancelar zadarske nadbiskupije  don Josip Lenkić.
U koncelebraciji su još sudjelovali domaći svećenik don  Srećko Petešić Frka, dekan  ražanačkog dekanata don Damir Juričin, župnik Obrovca i  Medeviđe don Dario Matak,  župnik Ljupča don Jerolim  Lenkić, župnik Slivnice i Vinjerca don Božo Barešić, nadbiskupov tajnik don Dario Tičić  te don Ante Ivančev.
Na početku misnog slavlja  okupljene je pozdravio domaćin don Srećko Petešić Frka.
U svojoj propovijedi don Josip Lenkić je kazao da je apostol Petar bio prvi po ispovijedanju vjere, a Pavao prvi u  tumačenju njezinih dubina.
– Apostolski prvaci koje danas slavimo naši su uzori. Oni  su bili ljudi kao i mi s ljudskim  slabostima i manama, ali kad su  se jedanput predali Bogu, ništa  ih više nije moglo od njega rastaviti. Kako je s nama, braćo i  sestre, zapitao se don Lenkić?
U skladu s izvornim običajima blagdana Sv. Patra i Pavla  po okončanju misnog slavlja iz  svetišta se mjesnim ulicama  uputila procesija. Kip svog ovozemaljskog štovatelja i nebeskog zaštitnika tom su prigodom  nosili Bože Dokoza, Ante Jokić, Josip Kevrić i Zoran  Knežević.