Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I pod granatama dolazili na ljetovanje u Sukošan

30.06.2011. 22:00
I pod granatama  dolazili na ljetovanje  u Sukošan


Ovi zaljubljenici u Sukošan 20 godina, pa i onih ratnih, kada su unatoč tome što su bili u životnoj opasnosti dolazili preko otoka Paga trajektom Žigljen – Prizna i potom pontonskim mostom preko Novskog ždrila, uvijek su bili dobri promotori sukošanskog turizma


Austrijski  bračni par Traude Mayer i  Viktor Saleta na ljetnoj terasi njihovih domaćina  Višnje i Tona Dijana u Sukošanu uz bogat stol upriličili su zabavu za pamćenje.  Zabava je organizirana u povodu 20 godina njihovog neprekidnog ljetovanja u Sukošanu. Ovaj bračni par svake godine 10 do 12 tjedana  provede na najelitnijem dijelu pitome uvale Zlatna luka, na Brajdama sukošanske  Punte, nasuprot kamenih ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palaca iz 15. stoljeća  podignutog na umjetno nasutom otočiću.
– Privučeni blagim podnebljem, privlačnom vegetacijom, dobrom hranom u  izobilju te gostoljubivim domaćinima, u ovom pitomom  dalmatinskom naselju na  proljeće i ljeti na najbolji  mogući način “punimo baterije” za zimu. Osjećamo se  kao kod kuće, Sukošan je naš  drugi dom, a Višnja i Toni  naša obitelj, priča nam Viktor Saleta.
Ovi zaljubljenici u Sukošan 20 godina, pa i onih  ratnih, kada su unatoč tome  što su bili u životnoj opasnosti dolazili preko otoka  Paga trajektom Žigljen –  Prizna i potom pontonskim  mostom preko Novskog  ždrila, uvijek su bili dobri  promotori sukošanskog turizma te su zaslužni za dolazak velikog broja austrijskih i drugih gostiju u Sukošan.
– Ništa, pa ni turistički  prospekti ne mogu zamijeniti živu riječ koju prenosimo o našem ljetovanju svima koji su zbog toga dolazili,  objasnila je Traude način na  koji su oni u Sukošan privukli brojne goste.
Obiteljsko ozračje, srdačni  ljudi, puno dobre zabave  mediteranskog ugođaja uz  obilje domaće hrane i pića,  spoj tradicije i modernog,  ljepota more i plaža, nadnaravni pejzaž i zalazak  sunca, divota plitke i  zaštićene morske uvale Zlatna luka, samo su dio onoga  što iz srca i duše govorima  svima u Austriji, naročito  kada smo na skijalištima, navodi Traude Mayer koja se  zajedno sa suprugom Viktorom godinama vraća  uživajući u “sukošanskom  proliću i litu”.
Tijekom zime Višnja i Toni  im uzvrate tjedan, dva na  zajedničkom skijanju u Austriji.
– Moj hrvatska obitelj u  Sukošanu, nogometaš Toni i  njegova uvijek nasmijana i  srdačna supruga Višnja, izuzetno su gostoljubivi i komunikativni. Uvijek će se  truditi izaći u susret svim  našim željama, kako biste se  uvijek poželjeli vratiti, ponovno i ponovno, zaključio  je slavljenik Viktor Saleta  dodajući da ne zaboravimo  napisati kako je pored Tonovih, kaže, magičnih gradela i peke, i ugostiteljska  ponuda brojnih konoba i restorana u Sukošanu za “prste  polizati”.