Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ižanima su zemljišne knjige na uvid ponudili u Zadru!

30.06.2011. 22:00
Ižanima su zemljišne knjige na uvid ponudili u Zadru!


Kao primjer lošeg tretiranja otoka Barić je naveo da u Zadru počinje izlaganje obnove katastra i osnivanje zemljišne knjige za katastarske općine Veli i Mali Iž.
– To znači da će mještani otoka Iža morati dolaziti u Zadar na uvid, umjesto da barem dva mjeseca sve bude izloženo u Malom i Velom Ižu


Zadarski HNS-ovci okupili su novinare na konferenciji za medije na kojoj se raspravljalo o analizi izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima u 2010. godini.
O uvijek aktualnoj temi govorili su Denis Barić, v.d. predsjednika ŽO HNS-a Zadarske županije i predsjednik interesnog odbora za otoke Dalmatinskog saveza za otoke, Srećko Rušev, općinski vijećnik u Općini Preko i Eriden Livić, predsjednik MO Vrgada.
– U Zadarske otoke, a pritom mislim na otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, Ministarstvo je uložilo 225.382,45 kuna. To se odnosi na Molat i Silbu gdje je uloženo u ambulante. Ukupno uloženo od strane ostalih ministarstava, državnih institucija i javnog sektora u otoke je 772.087.930,23 kuna, a od toga u otoke Zadarske županije uloženo je gotovo 62 milijuna kuna, a Zadarske otoke malo više od 636 tisuća kuna. Uvidom u prikaz dodjele državnih potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u 2010. godini vidimo da u Zadarskoj županiji pada broj poslodavaca koji primaju potporu, a samim time i ukupni broj zaposlenika – kazao je Barić.
HNS-ovci su okupljenima otkrili i kako su od otoka zadarskog arhipelaga najviše sredstava u Zadarskoj županiji dobili otoci Ugljan i Vir, dok je naš najveći otok, Dugi otok, prošao jednako kao i otoci koji pripadaju Gradu Zadru.
Barić se u nastavku izlaganja osvrnuo na to u kolikoj se mjeri uistinu vodi odnosno ne vodi briga o otocima i otočanima. Kao primjer naveo je to da od ovog četvrtka u Zadru počinje izlaganje obnove katastra i osnivanje zemljišne knjige za katastarske općine Veli i Mali Iž.
– To znači da će mještani otoka Iža morati dolaziti u Zadar na uvid, umjesto da barem dva mjeseca sve bude izloženo u Malom i Velom Ižu kakva je do sada bila praksa osobito zbog starijih ljudi – istaknuo je dodavši da su otočani oni koje se mora pitati kada se donose važne odluke o otocima.