Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jadranka Europljanka

30.06.2011. 22:00


Pristupni pregovori s Europskom  unijom su završili, a predizborni rat  uvredama je počeo.
Sada je posve jasno da premijerka  Jadranka Kosor, na krilima europskog uspjeha, neće imati milosti za  Zorana Milanovića te da će uvijek  njegovu premijersku čežnju nastojati  obojiti zavišću, arogancijom, neznanjem, prozivajući ga kočničarem na  putu prema EU.
Takva predizborna igra HDZ-a i  premijerke Kosor mogla se i očekivati  jer je osim aktualnog europskog  aplauza malo toga ostalo za pohvale.
Neočekivano je, međutim, ponašanje šefa SDP-a koji se obično  izgubi kada bi trebao reći svoje o  važnim stvarima, a brzo se ukaže za  kritiziranje premijerke. Tada svaki put  pogodi u “žicu” pa premijerka nekontrolirano “propjeva”  sipajući uvrede na Milanovićev račun i otkrivajući  koliko je zapravo politička nesnošljivost obostrana. Kada njemu predbacuje zavist i mržnju ni iz njezinih  očiju ne sijeva ljubav, a da se i ne  govori o poslovičnom osmijehu koji  tada prelazi u podsmijeh.
Zapravo je u tom ratu uvredama  dosta sličnosti i sigurno je da će se on  nastaviti, bez obzira na to što Milanović poručuje kako se neće navući  na tu taktiku HDZ-a.
Njoj koja ljubomorno prisvaja završetak pregovora s EU kao svoju  veliku misiju i zaslugu, reći da neće  ona sama potpisati ulazak u EU znači  sigurno izazvati gnjev Jadranke Europljanke.
Prigovoriti joj da nije pametno da  se kao predsjednica Vlade sastaje s  glavnim državnim odvjetnikom jer je  to uplitanje izvršne u pravosudnu  vlast, značilo je munjevito prozivanje  Milanovića neznalicom, a kao onaj  koji će mu očitati lekciju “izronio” je  pravni mađioničar Šeks.
 Naime, suradnju Vlade i Bajića  vezano za sumnju da je bivši premijer  od MOL-a dobio mito za upravljačka  prava nad Inom, premijerka opravdava nacionalnim interesima, a Milanović naziva skandaloznim postupkom, dok Šeks šefu oporbe predbacuje neznanje ustavnih i zakonskih  odredbi. Premijerkin branitelj Šeks  tako se uključio u kampanju diskreditiranja Milanovića, a kako se izbori  budu približavali toga će biti sve više.
Nema na vidiku kvalitetnih i konkretnih programa koji bi premijerkinoj “europejskoj” kampanji suprotstavili kampanju za izlazak iz krize i  zapošljavanje pa je za očekivati da će  Milanović upasti u predizbornu  “žabokrečinu”.
On je zasigurno nervozan jer je  premijerka pobrala europsko vrhnje i  što mu rejting stoji, no i premijerka je  nervozna jer je on često izbacuje iz  takta, a i skori dolazak bivšeg premijera Sanadera iz salzburškog zatvora u domovinu donosi joj nemir bez  obzira kako će se odvijati proces protiv Sanadera.
U tom kolopletu sudskih procesa,  stagnirajućeg gospodarstva, novih zaduženja i dežurnog kritičara Milanovića koji je iritira taštinom i arogancijom premijerka će dobro promisliti kada tempirati parlametarne  izbore, a kada referendum o ulasku u  EU. No, to će teško biti kada želi  Milanović.
Kada tonovi postanu previše žustri  predsjednik Josipović, iako se ne smije petljati u stranačke živote, ipak  “staje na loptu” i smiruje situaciju pa  se kao čudi zašto toliko spora oko toga  tko će potpisom zapečatiti Hrvatskoj  europsku sudbinu.
Pa tu je sudbinu premijerka Kosor  gotovo poistovjetila sa svojom političkom sudbinom, bilo to Milanoviću  milo ili krivo.