Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Fotografijama dočarala čaroban svijet podmorja

Autor: Branko Božić

30.06.2013. 22:00
Fotografijama dočarala čaroban svijet podmorja

Foto: Branko BOŽIĆ



U sklopu ovogodišnjeg bogatog Kožinskog kulturnog ljeta, a za vrijeme susreta klapa održanog u petak navečer, u Medića dvorima otvorena je samostalna izložba fotografija pod nazivom “Podvodni svijet” autorice Ivane Kurić iz Kožina. Autorica, koja se već punih 15 godina bavi podvodnim ronjenjem i sustavnim istraživanjem morskih dubina šireg zadarskog arhipelaga, članica je bibinjskog podvodnog kluba “Sv. Roko”. Ivana Kurić se brojnoj publici predstavila sa svojih 30-ak djela, uglavnom fotografija na kojima je na ilustrativan i osebujan način dočarala podmorski svijet. Tako je publika bila u prilici upoznati se s raznim ribljim vrstama, školjkama, koraljima i sl., koje je autorica snimila podvodnim aparatom i sa specijalnim blicem na morskim dubinama i do 60 metara.
Izložbu je na prigodan način otvorila voditeljica ženske klape Luna iz Kožina Marija Medić Fuzul, u kojoj inače pjeva i autorica Kurić.
Govoreći o izloženim fotografijama i općenito ronilačkom poslu Ivana Kurić je kazala da joj je ovim projektom bila prvenstveno namjera da svoje Kožinjane i goste upozna bogatstvom i raznolikošću morskih dubina Jadranskog mora te da im na neki način sugerira kako je potrebno čuvati more od zagađenja, a time i sav podvodni svijet u njemu. Dodala je kako su joj u njezinom svakodnevnom poslu desna ruka suprug Elvis kao i dvije kćeri 7,5 godina stara Luca te 4,5 godine stara Mare za koje je istaknula kako su, s obzirom na godine, posebno privržene moru i osviještene kad je u pitanju čuvanje mora i njegovog okoliša od bilo kakvog onečišćenja.