Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Grand prix Školjke klapi Kožino

Autor: Velimir Brkić

30.06.2013. 22:00
Grand prix Školjke klapi Kožino

Foto: Velimir BRKIĆ



Klapa Kožino iz Kožina dobitnik je ovogodišnjeg grand Prixa na šestom izdanju Festivala klapa Školjka 2013. održanog na trgu ispred crkve Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima. Na ovom jedinstvenom festivalu u Hrvatskoj nazočio je general Ante Gotovina sa suprugom Dunjom te županijski pročelnik Ivan Šimunić.
– Zaista smo lijepo primljeni ovdje u Pakoštanima i presretni smo zbog grand Prixa. Ova prestižna nagrada nam znači jako puno jer je to veliki poticaj za daljnji rad i djelovanje, pogotovo što 13. srpnja nastupamo na izlučnoj večeri 47. festivala dalmatinskih klapa u Omišu gdje nastupaju najbolje a capella klape iz cijele Hrvatske, kazao je Branimir Stručić iz klape Kožino dodajući kako se nadaju dolasku na Školjku i iduće godine.
Klapa Kožino djeluje dugi niz godina kao klapa koja se opredijelila na a-capella pjevanje po Zadarskoj županiji, a kasnije sa pomlađivanjem sastava područje njihovog djelovanja proširilo se na cijelu Hrvatsku uključujući i Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Upravo su tu u Omišu, u hramu dalmatinske klapske pjesme protekle godine doživjeli veliki uspjeh, kao najbolji debitanti, a kasnije i prolaskom u završnicu muških klapa.
– Voditelj klape je Ante Rados. Klapa broji osam članova, pravih klapskih pivača i prijatelja kojih veže ljubav prema dalmatinskoj pismi. Prvi tenor je popularni Duje Stanišić, uspio je tek reći Stručić u pauzi jedne od slavljeničkih pjesma.
Natjecalo se 12 klapa iz Zadarske i Šibensko-Kninske županije. Osim klape Kožino na pakoškoj pozornici nastupili su klape Bibinje iz Bibinja, Biograd iz Biograda na Moru, Jacera iz Šibenika, Kalelarga iz Zadra, Kaleta iz Zadra i Sukošan iz Sukošana. Ženske boje branile su klape Garofuli iz Bibinja, Kapric iz Zadra, Karmel iz Turnja i Libar iz Privlake.