Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mnogi će “pročitati” knjigu od masline

Autor: Andrina Luić

30.06.2013. 22:00
Mnogi će “pročitati” knjigu od masline

Foto: Marin GOSPIĆ



Oni su jedinstveni, inovativni, originalni i samozatajni. Za svoju maštovitost Jagoda i Leo Bašić osvojili su nekoliko prestižnih državnih nagrada, a dosad najveće priznanje dobili su od Zadarske županije koja je za švedski kraljevski par, koji je nedavno posjetio Zadar i okolicu, naručila komplet pisaćeg pribora od maslinova drveta.
– Ne znamo je li se kraljevskom paru svidio naš dar, ne znamo ni je li došao do njih, jer sve je preuzeo protokol, ali sretni smo što su u Zadarskoj županiji prepoznali naš rad i odlučili kraljici i kralju darovati nešto što se ne može dobiti nigdje u Hrvatskoj osim u Zadru, ne krije zadovoljstvo gospođa Jagoda i otkriva da je kralj Carl Gustaf XVI. dobio luksuzno nalivpero od maslinova drveta, a za kraljicu Silviju izradili su posebnu kutijicu od abonosa za pašku čipku i podmetače za čaše od maslinova drveta. Sve je, kaže, bilo spakirano u veliku kutiju od abonosa koju je Leo ručno izradio.
 
Uz pisaći pribor, sada je tu i unikatna knjiga, za koju se koristi reciklirani papir, a gospođa Jagoda ručno, posebnim koncem, koji se mora obraditi pčelinjim voskom, uvezuje drvene korice i papir. U kompletu s knjigom, koja stoji 350 kuna, dobije se i kemijska olovka izrađena od javorova drveta.
– Željeli bismo napraviti jednu liniju proizvoda namijenjenu ugostiteljstvu u kojoj bi bili pribor za sol i papar i drvene korice za jelovnike, najavljuju i kažu kako su prije nekoliko dana, čim su prve fotografije unikatnih knjiga objavili na svojoj web-stranici, dobili narudžbu jednog razreda iz Zagreba koji je knjigu i pisaći pribor darovao razrednici za kraj školske godine.