Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stara uljara i premujski rječnik tek su početak priče o Premudi

Autor: Minja Gugić

30.06.2013. 22:00
Stara uljara i premujski rječnik tek su početak priče o Premudi

Foto: Arif SITNICA



Lijepa otočna priča ovoga puta dolazi s otoka Premude – jednog od najudaljenijih otoka zadarskog arhipelaga, koji iako često zaboravljen zahvaljujući skupini entuzijasta od kojih je većina podrijetlom s otoka ili su pak, jednostavno zaljubljeni u Premudu, doživljava svoje buđenje.
I Premujani su tako odavno kao i mnogi drugi otočani, nažalost, shvatili da su uglavnom prepušteni sami sebi te da se na njihovom otoku neće učiniti ništa ukoliko oni sami ne uzmu stvari u svoje ruke i ne pokrenu se, a osim Mjesnog odbora čiju nesebičnu podršku uvijek imaju, Udruga pod nazivom Društvo Premujana posljednjih je godinu dana na otoku doista učinila čuda.
– Svi mi Premudu obožavamo. Udruga danas broji gotovo 100-tinjak članova. Jedan od najvećih projekata kojeg smo pokrenuli na otoku je uređenje Komunjskog magazina u uvali Krijal. Naime, ta je građevina krajem kolovoza prošle godine od strane Ministarstva kulture RH proglašena zaštićenim kulturnim dobrom pa smo zbog toga mogli i zatražiti financijsku pomoć u njezinu uređenju. U studenom prošle godine raspisan je i natječaj te smo od resornog Ministarstva dobili i početna sredstva od 30 tisuća kuna kako bi radovi mogli započeti – pojašnjava Lea Grdović, predsjednica i “spiritus movens” udruge Društva Premujana uz koju su kao članovi Upravnog odbora udruge još Veljko Žuvanić, Meri Bujačić, Milan Stepanović i Matko Škarpona.
Dodala je kako je u cijeloj priči veliku ulogu odigrala Dinka Pavelić, arhitektica iz Zagreba, koja uz suradnike, sasvim besplatno izrađuje projektnu dokumentaciju, a udruga ima i sjajnu podršku i suradnju s Filipom Đinđićem iz zadarskog Konzervatorskog odjela koji je bio na otoku i svesrdno pomogao svojim stručnim znanjem i iskustvom.
– Komunjski magazin je u prošlosti bila uljara i jedna od gospodarskih građevina u luci, uz ribarske magazine. Zgrada je evidentirana u austrijskom katastru 1824. godine u vlasništvu zadarskog plemića Demetrija Messe. Nalazi se uz more u uvali Krijal, građena je sva od kamena. U prizemlju je od 19. stoljeća radila uljara – Malin. Inventar uljare je još uvijek očuvan, a sastoji se od pogonskog mehanizma za obradu maslina. Uljara je bila u funkciji do 1966. godine i jedna je od rijetkih građevina koja je tako dobro očuvana na području zadarskog arhipelaga. Revitalizacijom i obnovom Komunjskog magazina željeli bismo opet pokrenuti maslinarsku zadrugu koja bi njegovala taj, tradicijski, stari način meljave maslina- kaže Lea Grdović dodajući kako ako to ne bude moguće zbog dotrajalosti građe, barem će se nastojati konzervirati postojeće stanje i urediti kao muzejsko izložbeni prostor.