Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Radovinu proslavljen blagdan sv. Petra

Autor: Branko Božić

30.06.2013. 22:00
U Radovinu proslavljen blagdan sv. Petra

Foto: Branko BOŽIĆ



Žitelji i vjernici Radovina u općini Ražanac, a s njima i pristigli hodočasnici iz okolnih mjesta Krneze, Jovića, Poljica Briga, Privlake i drugih ove su subote po već stoljetnoj tradiciji svetkovinom obilježili zavjetni blagdan svoje župe Apostola sv. Petra i Pavla kojima su sagradili svetište u čast još u sedmom stoljeću.
Po običaju najsvečanije je bilo na večernjoj svetoj koncelebriranoj misi koju je u zajedništvu s domaćim župnikom don Srećkom Frkom Petešićem, župnikom Slivnice i Vinjerca, don Stjepanom Vinkom te nadžupnikom i dekanom paškog dekanata don Zdenkom Milićem, predvodio i propovijedao odgojitelj u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru don Ronald Jelić.
– U susretu u Isusom njihovi su se životi promijenili. Promijenila su se i njihova imena. Šimun je postao Petar, Savao – Pavao, a doživjeli su i svoje životno obraćenje kojemu je bio cilj propovijedati Evanđelje. Stoga i nas danas Petar poziva da budemo u zajedništvu, ljubavi i u miru i onda kada smo u nekakvom međusobnom “ratu”. I sv. Petar i Pavao su često dolazili u sukobe i prekoravali jedan drugoga. No, imali su i znali su koji im je zajednički cilj, a to je Isus Krist, rekao je don Ronald Jelić.
 U skladu s izvornim običajima Blagdana sv. Petra i Pavla po okončanju misnog slavlja iz svetišta se mjesnim ulicama uputila procesija.