Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stankovcima blokiran račun zbog radova starih 21 godinu

30.06.2016. 22:00
Stankovcima blokiran račun zbog radova starih 21 godinu


Rješenjem Općinskog suda u Zadru Općini Stankovci je zaplijenjen iznos od 1,8 milijuna kuna, odnosno nalazi se na posebnom računu i to zbog duga tvrtki Stečajna masa A.A. d.o.o. iz Poličnika koji je nastao još 1995. godine.
– Zadarska županija i Hrvatske ceste su 1995. godine osigurale novac za izgradnju ceste koja se još uvijek nalazila na ratnom području i to na potezu od mjesta Dobra Voda do Pristega. Kako se ovim ne bi bavio direktno HC sve je prepušteno Općini, koja je i raspisala natječaj za izvođača radova. Troškovnik su napravile Hrvatske ceste, a radovi su procijenjeni na milijun i 188 tisuća kuna, te je ugovor sklopljen s tvrtkom iz Poličnika. Zadarska županija i Hrvatske ceste su nakon toga dale svaka svoj dio novca, ali moj prethodnik potpisuje aneks ugovora za dodatne radove u iznosu od 520 tisuća kuna što je zapravo 50 posto iznosa, koji je ukupno plaćen za cijeli projekt. Nije mi jasno kako su se mogli ugovoriti dodatni radovi koji prelaze polovinu izvedenih jer se prema tadašnjem zakonu aneks mogao potpisati u maksimalnom iznosu od 25 posto već ugovorenog, kazao je Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci od 1997. godine. Aktualni načelnik tvrdi kako mu nije jasno koji su to dodatni radovi izvršeni, te stoga taj račun i nije plaćen.
U međuvremenu izvođač radova, koji nije sam obavljao posao već je imao podizvođače protiv Općine Stankovci podiže tužbu koja je nakon 19 godina rješena u korist tužitelja.
– Kako prema zakonu jedinicama lokalne samouprave ne može biti blokiran račun, iznos od 1,8 milijuna kuna, koliko je u međuvremenu narastao dug bit će isplaćen obročno. Nadzorni inženjer je tada potpisao aneks ugovora, a zanimljivo je kako je sudski vještak nakon 20 godina procjenio da su radovi izvedeni u lipu isti, odnosno ukupni iznos je zbroj dvije svote, jedne iz potpisanog ugovora i druge njegovog aneksa, tvrdi Baradić.
U međuvremenu je protiv bivšeg načelnika Jakova Deura koji je i potpisao ovaj aneks ugovora podnesena kaznena prijava, ali ju je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo kao neosnovanu.