Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svjetski prvaci u lovu na olimpijsku medalju

30.06.2016. 22:00
Svjetski prvaci u lovu na olimpijsku medalju


Nakon što su postali svjetski prvaci i europski doprvaci i nakon što su slavili na posljednje dvije regate Svjetskog kupa, jedriličari zadarskog Sv. Krševana Šime Fantela i Igor Marenić, uskoro će nastupiti na svojim trećim Olimpijskim igrama. Zadarska posada u Pekingu je osvojila deveto mjesto, a u Londonu je bila šesta. Sada se čini da su Fantela i Marenić spremni napraviti još jedan korak naprijed i “napasti” medalju.
– Osjećamo se zaista dobro. Dobro jedrimo. Imali smo odličnu sezonu, iskustva imamo i vjerujem da smo spremni za Olimpijske igre – rekao je Marenić.
A on i njegov kolega do početka igara imat će poprilično zgusnut raspored.
– Sada smo u fazi završetka priprema u Zadru koje su trajale desetak dana. U proteklom periodu konstantno smo trenirali od osam ujutro pa sve do osam navečer. Imali smo tursku i japansku posadu za sparing, imali smo odlične uvjete i zaista smo dobro i mnogo trenirali. Ujutro smo radili s našim kondicijskim trenerom Edijem Stipićem, što u teretani, što u parku, a onda smo išli na more. Osim toga, imali smo i veliku pomoć suca Josipa Vehovca, s kojime smo radili na pravilima koja će biti prisutna na Olimpijskim igrama. Njih je jako bitno poznavati, što smo se itekako mogli uvjeriti na prošlim igrama, kada smo u prvom plovu bili diskvalificirani. Sada ništa ne prepuštamo slučaju. Valja biti oprezan, jer se iz neke sitne situacije može izroditi diskvalifikacija. Zato smo imali tri dana analiza “na suhom”, nakon čega smo sva ta pravila prošli i u praksi na moru. Vehovac nas je snimao iz gumenjaka, a onda smo opširno analizirali svaku situaciju. – objasnio je Šime Fantela.
Trofejnu zadarsku posadu sada čeka nekoliko dana odmora, nakon čega slijedi put u Rio.
– Plan nam je jedriti u Riju 15 dana, što u zaljevu, što izvan zaljeva. Na Olimpijskim igrama tri dana ćemo jedriti u zaljevu, četiri izvan i svako polje moramo proći, istražiti. Također ćemo imati pet šest tzv. trenerskih regata, koje treneri organiziraju i to je odlična priprema, jer će tada nastupiti sve posade koje će se natjecati na samim igrama.
Nakon mini-priprema/regata u Brazilu, Zadrani se vraćaju desetak dana u Zadar gdje će se odmoriti, a 29. srpnja s ostatkom hrvatske izabrane vrste, krenuti na Olimpijske igre.
– Prvi dana jedrenja nam je 10. kolovoza, što znači da ćemo imati nekih 7-8 dana treninga prije nego što krenemo u natjecanje – dodao je Marenić.