Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarsko ljeto puno elektronske glazbe, jazza, klasike, sporta i fešte!

30.06.2016. 22:00
Zadarsko ljeto puno elektronske glazbe, jazza, klasike, sporta i fešte!


Kubanska glazba, američki jazz i blues, spektakl elektronske glazbe i – najveći od svih, „The Prodigy” – prašit će ulicama grada, njegovim povijesnim ambijentom i gradskim plažama u srpnju i kolovozu uz tradicionalne lokalne manifestacije „Noć punog miseca” i „Millenium jump”.
Dah sportskog spektakla donijet će jaki međunarodni „Zadar Dogus” košarkaški turnir, a s nastupom klapa i koncertom Massima & „Zagrebačkih solista” na Forumu, potom bogatog programa „Zadarskog kazališnog ljeta” i 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu te tradicionalnim varoškim fešticama – zaokružit će se nikad sadržajniji ovosezonski glazbeni, dramski, glazbeno-scenski, gastronomski i sportski eventi kao dio turističke i sezonske zadarske ponude.
Tko nije bio na koncertu britanskog electro-punk benda „The Prodigy” teško može kazati kako je doživio glazbeni super spektakl! Upravo to – uz prepoznatljivi opojni zvuk i divlju plesnu elektroniku – nude Liam Howlett, Keith Flint i Maxim, a svjedoci su više od 15 tisuća fanova koji su prije tri godine bili na njihovom posljednjem dalmatinskom koncertu u Šibeniku.
Divlja energija na Balkanu
– Svaki show koji smo odsvirali na Balkanu imao je u sebi divlju energiju. Imamo nešto zajedničko, kazao je Howlett najavljujući „Jazine Open Air” 1. srpnja. Svi veliki koncerti ispred nekadašnjeg hrama košarke ponudili su dio glamura i spektakla. Svirali su Manu Chao, Lenny Kravitz i Carlos Santana, ali tek u petak se piše glazbeno-scenska povijest grada.
– Izlazak na stage je kao odlazak u bitku, rekao je Flint obećavajući spektakl još neviđen u Zadru. Ima li bolje najave? The Prodigy, 1. srpnja od 22 sata u Jazinama: možda više nikad neće biti prilike!
A u drugoj polovici srpnja spektakl drukčije vrste – „Noć punog miseca”!
Osvijetljena bakljama i treperavim svjetlom svijeća s brodovima koji se pretvaraju u ploveće štandove, zadarska riva od 21. do 23. srpnja za punog mjeseca ponudit će tradicionalno sve najbolje iz zadarskog kraja: od tunjevine i srdela slavnih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Potom i ninski šokol, smokve, sir, rakije … Lokalni folklor i običaji, nošnje i tradicijski elementi vladat će u „Noći punog miseca” već petnaestu godinu, kao jedinstvena lokalna manifestacija susreta vlaške i bodulske kulture. Diple i mandoline, ferali i sviće, klape i pisma, plesovi … Tri noći, jedna za drugom, i ona glavna 23. srpnja. Samo u Zadru!
Prvi HYTE festival
U isto vrijeme 22. i 23. srpnja, ali na plaži Kolovare, prašit će velike svjetske zvijezde elektronske glazbe u srcu povijesne jezgre grada Zadra. Izabran je za najbolju turističku destinaciju u Europi 2016. godine, pa je na velika vrata vratio globalne event brendove poput „HYTE” koji nakon Ibize, New Yorka, Berlina, Amsterdama, Čilea, Beiruta i Barcelone u Zadar na dva luda dana i još luđe dvije noći dovodi veliku svjetsku zvijezdu elektronske glazbe Loco Dicea, ali i DeWalta, Matthiasa Tanzmanna i Shaun Reeves. Bit će tu i najbolja domaća imena: Mariano Mateljan, Jogarde, Felver, Marina Karamarko … Uputa za upotrebu: dnevni partyji od 15 sati do jedan iza ponoći, a nakon toga pravac u klubove u blizini plaže!
Kakvo bi to ljeto bilo kada Hrvatsko narodno kazalište u Zadru i Turistička zajednica Grada Zadra ne bi imali „Zadar Jazz & Blues Festival”, kao dodatni glazbeni šmek?! Krenuli su prošle godine i – pogodili! Otvorena terasa Muzeja antičkog stakla u Zadru tako će ove godine ponuditi glazbenu poslasticu tijekom tri dana od 27. do 29. srpnja. Prvog dana slušat ćemo Freda Wesleyja kao „JB Tribute”, jazz i funk veterana koji je skladao za Jamesa Browna te čovjeka koji je radio s Ray Charlesom, Van Morrisonom i Panchom Sanchezom. Drugog dana u istom ambijentu nastupa Saskia Laroo, žena nazvana „Lady Miles Davis of Europe”, zbog fenomenalne trube i izravnog uzora najvećeg jazz glazbenika ikad. Posljednjeg dana u petak 29. srpnja svirat će američki „No BS! Brass Band”. Izvorni duh New Orleansa sljubljen s originalnim East Coast funkom i elementima Jamesa Browna, Johna Coltranea, Michaela Jacksona i „Led Zeppelina” upakiran u žestoki zvuk – donosi 12 članova benda iz Richmonda, Virginija. Sve svirke na „Zadar Jazz & Blues Festivalu” počinju u 21.30 sati.
Nove atrakcije Millenium jumpa
Dan kasnije na zadarskoj rivi održat će se tradicionalni „Millenium jump”, koji će uz uobičajene skokove ponuditi i zabavni program. Počet će sa skokom na noge, pa slijedi Himalaja dvostruki domino, Nivea skok s loptama za napuhavanje i na kraju dm Dress-Up domino! Pripremite kupaće, mobitele, foto aparate i budite spremni za novo izdanje milenijskog skoka s rive!
Na Trgu sv. Krševana 3. kolovoza dogodit će se „Susret klapa” u 21 sati, a 12. kolovoza uz jedinstvenu kulisu crkve svetog Donata koncert će održati Massimo uz pomoć legendarnih „Zagrebačkih solista”. Tri dana zaredom napunio je zagrebački „Lisinski”, krcate su bile i splitske „Gripe”, oduševio je u „Areni Varaždin” i riječkom centru „Zamet”. Svim koncertima zajedničko je jedno – ljubav koju publika gaji prema 30 godina dugoj karijeri čovjeka sa 10 osvojenih „Porina”.
Zadarska riva i ove će godine biti središte zbivanja jedinstvenog sportskog događaja: novo izdanje VAK”AN”ZA od 18. srpnja do 13. kolovoza predstavit će nešto drukčiji vaterpolo kroz kvalifikacije te završni dio natjecanja 4. i 5. kolovoza, a glazbeni i zabavni dio programa donosi indie i rock zvuk benda „Gretta” te u „Arsenalu” Judette i Jamiromania 5. kolovoza, Amy Winehouse Tribute Band kao Amy´s House 10. kolovoza i Queen Real Tribute 12. kolovoza s repertoarom istim kao na Wembleyju 1986.
Domaći ugođaj fešti ponudit će kao i svake godine u srpnju, kolovozu i rujnu program „Feštica petkom” 8., 15., 22. i 29. srpnja, potom 5., 19. i 26. kolovoza, pa ponovno 2., 9. i 16. rujna te na koncu velika „Varoška fešta” 23. rujna.
Nije to, naravno, sve: ljubiteljima klasike predstavit će Zadarski kvartet klarineta 22. srpnja, 5. i 12. kolovoza, kao i sopran Nela Šarić i Vjekoslav Babić na glasoviru 14. srpnja, 11. i 24. kolovoza te 8. srpnja Luka Stipanov na gitari i napokon 30. srpnja, 2. i 8. kolovoza „DINA &amp”; MEL s vokalom, gitarom, kontrabasom i bubnjevima.
Posljednjih dana kolovoza uživat ćemo u „Taste and Travel” festivalu koji će, među ostalim, ponuditi najbolje od hrvatske gastro ponude, a u sklopu programa predstavit će se pivski specijaliteti na „Craft beer” festivalu, potom sajam proizvoda hrvatskog sela te inovacije u prehrambenoj industriji.