Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadranin James: Ne vraćam se u ovakvu Englesku

30.06.2016. 22:00
Zadranin James: Ne vraćam se u ovakvu Englesku


Ogorčen sam i razočaran. Nemam osjećaj da je moja država odlučila izići iz Europske unije, nego osjećam da sam ostao bez države. Cijeli život odrastam kao Europljanin, došao sam u Hrvatsku koju sam doživljavao kao dio svoje domovine, a sada se prvi put osjećam kao stranac, rezigniran je James Craighead, jedan od rijetkih Engleza koji je svoj dom u Velikoj Britaniji, nada se trajno, zamijenio ovim u Zadru.
James je svojedobno u Londonu upoznao svoju današnju suprugu Natašu, a posjet Hrvatskoj naveo ga je da se tu trajno preseli. Kad im se rodio sin Noah ostavili su dobre poslove i u Zadru otvorili autoservis E-17. James je godinama radio kao mehaničar i stručnjak kompjutorske dijagnostike u Toyoti, u istočnom Londonu, te je svoje iskustvo iskoristio za pokretanje posla. Kad je odlazio pitao se hoće li sve u Hrvatskoj funkcionirati, hoće li se stanje pogoršati, a nikada nije ni pomišljao da bi po lošem moglo krenuti u Velikoj Britaniji.
– Mislio sam da bi se u Hrvatskoj mogao pojaviti problem, da me ljudi neće prihvatiti zato što sam stranac, zato što ne pričam hrvatski… A sada je ispalo da u mojoj domovini ne poštuju različite narode, kulture, da se žele odijeliti od drugih bez i jednog valjanog argumenta. Vjerujte mi, referendumska odluka donijela mi je mnoge besane noći, govori James, koji kaže kako su i neka prijateljstva došla na kušnju zbog razlike u pogledima na ostanak ili izlazak iz EU.
– Cijeli život pratimo kako se svijet ujedinjuje, kako mi možemo odabrati gdje ćemo raditi, hoćemo li ići u Australiju, Hrvatsku ili bilo koju drugu zemlju, a sada radimo korak unatrag. Naš posao u Hrvatskoj mogao bi doći u veliku kušnju ako se pogorša stvar s kreditima koje smo uzeli, imovinom koju imamo u Londonu… Ali što god da se dogodi ne mislim se vraćati u Englesku. To, u ovim okolnostima, nije moja domovina, zaključuje James.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU